Gemeente Alkmaar


Delegatie bezocht Tata voor jubileumviering

Alkmaar, 22 juni 2010

Wethouder Nico Alsemgeest en mevrouw Ingrid de Bijl-Baerselman van het Alkmaars Uitwisselings Comité bezochten van 17 tot 21 juni de Hongaarse zusterstad Tata.

Zij namen deel aan de festiviteiten rond het jubileum van 500 jaar Parlement in Tata. Ook een groep jongeren van Kern8 was in Tata aanwezig om een presentatie te houden over "heden en verleden". Ook werd stil gestaan bij de 25-jarige jumelage tussen Alkmaar en Tata.

In 1510 werd in Tata het de parlementsvergadering gehouden in het Esterházi kasteel, omdat Wladislaus II, koning van Hongarije was verhuisd van Visegrad naar Tata vanwege de pestepidemie. Regeringsleiders uit Polen, Duitsland, Frankrijk en Venetië kwamen bijeen om diverse politieke problemen te bespreken. Deze bijzondere bijeenkomst wordt herdacht met de presentatie van een nieuw boek en een filmdocumentaire over het "parlement" van 1510 en de onthulling van een herdenkingsmonument.

25-jarige jumelage
Naast dit jubileum werd ook gevierd dat de stedenband tussen Alkmaar en Tata 25 jaar bestaat. Een band die is ontstaan in de jaren tachtig om bijdrage te leveren aan de verbetering van de verstandhouding tussen Oost en West.

In het begin van de contacten met Tata was er vooral sprake van verzending van goederen zoals computers, schoolmeubilair en ziekenhuisapparatuur. Momenteel vormt uitwisseling van kennis en ervaring de hoofdmoot. Zo hebben de gemeente Alkmaar en het toenmalige Hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen de zusterstad ondersteund bij de aanpak van de chemische en biologische vervuiling van het Oude Meer (Örég-tó). Met behulp van een bijdrage van het ministerie van buitenlandse zaken heeft de gemeente Tata een projectcoördinator aangesteld, die samen met collega's in Alkmaar hebben stage gelopen.

Naast contacten op onderwijsgebied (Murmellius Gymnasium en Willem Blaeu) zijn er ook contacten van natuur- en milieuorganisaties en de esperantovereniging. Atletiekvereniging Hylas neemt regelmatig deel aan de jaarlijkse minimarathon in Tata. Hongaarse atleten hebben dit jaar zeer succesvol gepresteerd tijdens de Vestloop in Alkmaar.