Gemeente Helmond


Wijkgericht werken in een nieuw jasje

Vanaf 1 september hebben de contacten tussen de gemeente en de wijkorganen een andere vorm. Wat die veranderingen inhouden leest u hier.

Het contact bestaat voortaan uit wijktafels, wijkwerkoverleggen en wijkbezoeken. Op basis van een wijkactieplan overleggen de gemeente en deze wijkorganen. Het doel van deze verandering is nog betere afstemming tussen de behoeften uit de wijk en de (gemeentelijke) uitvoering. Om samen te werken aan nog een prettigere leefomgeving. Daarnaast betrekt deze nieuwe werkvorm wijkbewoners meer bij hun directe leefomgeving. Door het actief melden van knelpunten, door het maken van concrete plannen of door zelf het initiatief te nemen om problemen op te lossen.

Wijkorganen

De wijkorganen zijn de gesprekspartner van de gemeente voor structureel overleg. Maar zij zijn zeker niet de enige adviseur namens de wijk. De gemeente praat ook nog steeds met individuele bewoners, bewonersorganisaties en wijk- en buurtverenigingen.

Overlegvormen

Wijkgericht werken in een nieuw jasje betekent: op 3 verschillende manieren contact. Via de wijktafel (gericht op de toekomst), via het wijkwerkoverleg (gericht op actuele problemen) via het wijkbezoek.

Wijkactieplan

Het wijkactieplan is een document dat wijkorganen, partners en de gemeente samen schrijven. In dit plan staat welke concrete acties en initiatieven ontwikkeld worden. De acties uit het wijkactieplan komen bovenop de normale inzet van de gemeente en de partners (politie, welzijnsorganisaties, woningcorporatie) in de wijk.

> Het volledige document "Wijkgericht werken in een nieuw jasje" vindt u hier.