Gemeente de Waard


2e Kids-Award Nieuw-Lekkerland voor Jaap Oosterom

Winnaar Jaap Oosterom

De 13-jarige Jaap Oosterom heeft maandag 21 juni uit handen van loco-burgemeester Piet Vat de Kids-Award 2010 gekregen. De onderscheiding werd voor de tweede maal uitgereikt. De prijs, een certificaat en een beker, gaat jaarlijks naar een jongere uit Nieuw-Lekkerland die een bijzondere prestatie heeft geleverd. Jaap redde in 2007 zijn toen 2-jarige broertje Lennard Oosterom uit de sloot. De peuter was onder een hek doorgekropen en te water geraakt. De ouders konden niet bij de jongen komen omdat het hek op slot zat. Jaap kon wel onder het gaas door, sprong Lennard na en redde zo zijn broertje.

Jaap Oosterom was al zwaar astmatisch. Door de reddingsactie liep hij extra longproblemen op, waar hij nog last van heeft. Lennard heeft niets aan het voorval overgehouden.

De uitreiking van de Kids-Award 2010 is op maandag 21 juni om 16:00 uur in de raadzaal van het voormalig gemeentehuis aan het Raadhuisplein. De familie van Jaap is aanwezig. De jongen zelf wordt onder valse voorwendselen naar de raadzaal gebracht.

De Kids-Award is een initiatief van de gemeente en de basisscholen in Nieuw-Lekkerland. Met het uitreiken van de Kids-Award willen gemeente en scholen de jeugd op een positieve manier in beeld brengen. De Award is een beloning van een bijzondere daad voor een ander of voor de gemeenschap. Ze dient tevens als stimulans voor andere kinderen om zich ook in te zetten voor de maatschappij.

Inwoners van Nieuw-Lekkerland die een jongere kennen die iets bijzonders heeft gepresteerd en het verdient om eens in het zonnetje te worden gezet, kunnen deze aanmelden bij het bestuurssecretariaat van Gemeentekantoor De Waard. Telefonisch: 0184 - 805 124 of per e-mail: marianne.gaal@dewaardwerkt.nl. Iedere aanmelding wordt beoordeeld door een jury.

De criteria voor de toekenning van een Award zijn:
- Het gaat om kinderen in de leeftijdscategorie van 4-12 jaar die in Nieuw-Lekkerland wonen.

- Er is sprake van een bijzondere (langdurige) inzet voor de medemens (bijv. het helpen van een gehandicapt iemand) of gemeenschap (bijv. wekelijks zwerfafval rapen)

- Er is sprak van een bijzondere daad voor een ander of dier (bijv. een reddingsactie)

- De prestatie mag niet al op een andere manier zijn beloond.