Gemeente Purmerend

Commissie Algemene Zaken 22 juni

22 juni 2010

Waar wordt over gesproken:

* Uit de jaarrekening 2009 van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW) blijkt dat er een overschot is van ruim
1,4 miljoen. Het college van B en W stelt voor om het geld te gebruiken voor de algemene reserve van de VrZW en de loon- en prijscompensatie terug te betalen aan de gemeenten in Zaanstreek-Waterland.

* Sinds oktober 2009 is de Wet investeren in jongeren (WIJ) van kracht, die gemeenten verplicht om jongeren (18-27 jaar) die een uitkering aanvragen een 'werkleeraanbod' te doen. Jongeren die dit weigeren, krijgen geen uitkering. Via deze wet wil de overheid de jeugdwerkloosheid bestrijden en het aantal vroegtijdige schoolverlaters terugdringen. Om de wet te kunnen uitvoeren, zijn een aantal WIJ-verordeningen opgesteld. Het college van B en W stelt voor om bij de maatregelen dezelfde toeslagen en verlagingen als van de verordening van de Wet werk en bijstand (WWB) te gebruiken. Een uitzonderingsregeling voor alleenstaande schoolverlaters vanaf 21 jaar moet voorkomen dat deze groep een hogere toelage krijgt dan wanneer zij studiefinanciering zouden ontvangen.

* Gemeenten zijn door de rijksoverheid verplicht om de (digitale) dienstverlening naar burgers en bedrijven te verbeteren. Belangrijk is om als gemeente eerst de verschillende publieksdiensten goed op elkaar af te stemmen en met dezelfde systemen te werken. Voorgesteld wordt om lid te worden van Dimpact, een samenwerkingsverband tussen gemeenten waarbij zij kennis, ervaring en software met elkaar delen.

* In de commissies discussiëren raads- en commissieleden over nog te nemen besluiten van de raad. Soms zijn onderwerpen nog niet rijp voor besluitvorming in de raad, maar is het wel handig om de mening van de raad te horen. Dan vindt in een commissie een meningsvormende discussie plaats. Zo wordt in de commissie Algemene Zaken van gedachten gewisseld over de inzet van politie bij evenementen, het groepsgewijs ondersteunen van ouderen om een identiteitsbewijs te krijgen en de stand van zaken rond de vermindering van de administratieve lastendruk en deregulering in de gemeente.

Plaats en tijd: raadzaal van het stadhuis, Purmersteenweg 42, 20.00 uur.
Bekijk de complete agenda en vergaderstukken.