Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


De 21e Gids Patiënteninformatie is verschenen

18 mei 2010

cover voorpaga2010nieuw

Van 63 tot 60.000 leden: alle patiëntenorganisaties staan weer op een rij in deze nieuwe 21e Gids Patiënteninformatie van de NPCF.

Klik voor de bestelwijze van de gids op het plaatje

In deze 530 pagina's tellende gids staan alle (landelijke) patiënten-, gehandicapten- en consumentenorganisaties vermeld. Daarnaast is een groot aantal landelijke koepel- en beroepsorganisaties in de gids opgenomen die actief zijn in de gezondheidszorg.

De feiten en cijfers van de gids op een rij:

1. Met hun websites, tijdschriften en bijeenkomsten bereiken de organisaties samen zo'n 10.000.000 Nederlanders.
2. De patiëntenorganisaties hebben samen meer dan 500.000 leden.
3. De grootste patiëntenvereniging is Diabetesvereniging Nederland met bijna 60.000 leden.

4. Binnen de organisaties zijn 20.000 vrijwilligers actief.
5. De patiëntenvereniging met het grootste aantal actieve vrijwilligers is de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) met 3000 vrijwilligers.

6. Er zijn bijna 3.000 cliëntenraden actief in zorginstellingen (ziekenhuizen, verpleeg- en verzorghuizen, instellingen voor thuiszorg, de gehandicaptenzorg en de GGz).
7. In de gids staan de adressen vermeld van 800 instanties.
8. In bijna alle 420 gemeenten is een WMOraad actief (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Zij behartigen de belangen van patiënten, gehandicapten en GGz-cliënten en ouderen op lokaal niveau.

9. De oudste patiëntenvereniging is de Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden (NVBS); ruim 120 jaar.
10. De kleinste patiëntenvereniging is de vereniging die zich inzet voor patiënten met de stofwisselingsziekte van Gaucher met 63 leden.

Met behulp van de gids kunnen patiënten en consumenten snel en doeltreffend de weg naar de juiste organisatie vinden. Van alle organisaties zijn behalve adresgegevens ook omschrijvingen en overzichten van de activiteiten en publicaties vermeld. Verder biedt de Gids informatie over de organisatie van de gezondheidszorg en de patiëntenbeweging en over de huidige wet- en regelgeving.

Elk jaar wordt de Gids Patiënteninformatie geheel herzien. Ook deze één-en-twintigste editie is volledig geactualiseerd en aangepast aan de laatste ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

U kunt een los exemplaar bestellen of een abonnement nemen.