Gemeente Achtkarspelen


Raadsvergadering 17 juni

Het was een lange vergadering op donderdag 17 juni in Surhuisterveen. De financiële controlefunctie van de gemeenteraad, welke sinds enkele jaren een prominente rol heeft, werd dan ook wel op de proef gesteld. Er stonden flink wat financiële stukken op de agenda, waarbij de raad moest oordelen of alle betrokkenen zich hebben gehouden aan de financiële afspraken.

Jaarrekening Achtkarspelen
Ten aanzien van de jaarrekening en het jaarverslag over 2009 van de gemeente, beoordeelde de raad dat de gemeente goed gehandeld heeft. Alle fracties waren complimenteus, maar ook kritisch. `Er is goed uitgevoerd wat is afgesproken', aldus Max de Haan van GBA. `Toch zou onze partij graag zien dat bijvoorbeeld in het geval van de Kruidhof, de vinger aan de pols wordt gehouden. Daar moet ieder jaar geld bij.' De Haan vroeg het college om ook in 2010 vooral realistisch te blijven in alle plannen. CDA-raadslid Claus sprak over het deel dat niet besteed is in 2009. `Is dat geld doorgeschoven naar 2010 en hebben we daarmee de samenleving in 2009 tekort gedaan?' Wethouder Antuma gaf aan dat dit niet het geval is. Ook over de Kruidhof was hij helder. `In de raad hebben we daar in een eerder stadium gezamenlijk over besloten.' De vastgestelde jaarstukken gaan met een raadsakkoord richting Gedeputeerde Staten.

Begrotingswijziging
Naar aanleiding van de 1e bestuursrapportage (berap) over 2010, was een begrotingswijziging noodzakelijk. Voor dit agendapunt nam de raad veel tijd, de vergadering werd driemaal geschorst door waarnemend voorzitter mevrouw T.J. Krol-Buma. Met name de PvdA-fractie was het oneens over de gang van zaken. `Ik wil mijn principiële bezwaar uitspreken tegen deze procedure', zei PvdA-raadslid Sjon Stellinga. `Volgens afspraak moet er eerst gekeken worden of men binnen de begroting kan blijven door te schuiven binnen de programma's. Lukt dit niet, dán pas komt een begrotingswijziging in beeld.' Uiteindelijk besloot het college alle vragen van de fracties schriftelijk te beantwoorden. Het punt is wat betreft besluitvorming doorgeschoven naar de volgende vergadering.

Reflecterende huisnummerpaaltjes
De raad besloot om niet over te gaan tot aanschaf en plaatsing van reflecterende huisnummerpaaltjes. Er is gekozen om via voorlichting op de gemeentelijk infopagina de inwoners te instrueren. VVD-raadslid Durk Pool kon zich hier niet in vinden. `Waarom kan de gemeente niet gewoon een faciliterende rol spelen? Dat was ook de oorspronkelijke vraag in 2007 van de gezamenlijke dorpsbelangen.' Wethouder Lammers reageerde namens het college. `Wij zijn zeker van mening dat er verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente, maar dan wel in de communicatieve sfeer.' Inwoners van Achtkarspelen uit het buitengebied, waarvan de huisnummers onvoldoende zichtbaar zijn, worden gewezen op de eigen verantwoordelijkheid van het zichtbaar maken van hun huisnummer.