Senternovem

22-06-2010 |

Nieuwe Transitiesite www.transitiepraktijk.nl: aan de slag met transities en innovaties!

Veranderen is moeilijk en vraagt om pionieren. Zeker als het gaat om de fundamentele transities en innovaties van systemen die nodig zijn om tot een duurzamere samenleving te komen. Die veranderingen raken de kern van bestaande regimes en instituties, van maatschappelijke, sociaal-culturele en economische structuren en van menselijke routines.

Ze ondergraven ook technologische en wetenschappelijke opvattingen. Alleen het introduceren van nieuwe technologie, nieuwe regels of nieuwe organisaties voldoet niet. De manier waarop wij maatschappelijke functies als zorg, voedselproductie, energie, mobiliteit en wonen hebben opgezet heeft namelijk zoveel hardnekkige problemen veroorzaakt dat alleen een radicale ommmezwaai nog soelaas kan bieden.

De transitietheorie voorziet hierin. Duurzame ontwikkeling komt alleen van de grond als spelers op diverse schaalniveaus in samenhang met elkaar in beweging komen. Dit veranderingsproces (waar vaak vele jaren overheen gaan) kan worden beïnvloed door de juiste competenties gericht in te zetten. De website Transitiepraktijk.nl van CCT (Competentie Centrum Transities) biedt mensen die daarmee aan de slag gaan de helpende hand. Door inzicht te geven in de transitiewetenschap en in de praktijk van het werken aan transities. En door veel voorbeelden van succesvolle transities in diverse beleidsvelden en maatschappelijke sectoren. Soms gaat het om transities van bescheiden aard, soms werd een complete sector of een maatschappelijk thema op de schop genomen.

Deze site is vooral praktisch van aard: een doe site. CCT laat ook zien hoe je stap voor stap toewerkt naar transities. Nieuwe manieren van denken en kijken, het uitwerken van visies en strategieën en het implementeren daarvan staan daarbij voorop. Deze website is een 'toolkit' met gereedschappen die u kunnen helpen blijvend duurzame ontwikkeling tot stand te brengen. Binnen uw organisatie, binnen een gebied of regio, binnen een bestuur, binnen een bedrijf, binnen een sector. Kortom; binnen de samenleving.