Senternovem

22-06-2010 |

Tekens van Transitie: inspirerende ervaringen energietransitie gebundeld

Iconen en hun doorwerking

Het boek Tekens van Transitie beschrijft veertien concrete projecten die laten zien dat een duurzame energiehouding dichterbij is dan we geneigd zijn te denken. Het laat zien dat de transitie al in gang is en niet meer is te stoppen.

Wie denkt dat de transitie naar een duurzame energiehuishouding nog verre toekomstmuziek is, kan niet anders dan die mening 180 graden bijstellen na het lezen van het boek Tekens van Transitie, dat 19 mei 2010 verscheen. De veertien inspirerende ervaringen met verduurzaming van de energiehuishouding waar het boek op inzoomt, maken duidelijk dat er nu al muziek zit in energietransitie.

Deze publicatie, geschreven door Caroline van Leenders (Agentschap Nl / CCT) en Jolein Baidenmann (Duurzaam Karakter) is het resultaat van een zoektocht naar succesvolle duurzame energieprojecten. Het toont veertien pionierende ondernemers die worden bijgestaan door actieve ambtenaren, geïnspireerde medeondernemers en betrokken onderzoekers. Het laat zien hoe een duurzaam initiatief zich ontwikkelt en geeft een doorkijkje naar de toekomst.

Bart Jan Krouwel van het RegieOrgaan EnergieTransitie is ervan overtuigd dat steeds meer mensen en partijen aan het transitieconcept zullen deelnemen. De transitie naar een duurzame energiehuishouding is vooral een kwestie van doen: nu actie ondernemen en de toekomst binnenstappen om een nieuwe energiehuishouding te realiseren. "Daarmee zijn al heel veel mensen en partijen op een creatieve en energieke manier actief ", zegt Krouwel. "Dat wil het boek laten zien: de transitie is al in gang gezet en die beweging is niet meer te stoppen. Voorbeelden? Er zijn al kassen die gebruik maken van aardwarmte, we bouwen al energieneutrale wijken, biogas van boerderijen vergroent de gasvoorziening en laadpalen voor elektrische auto's doen hun intrede." Krouwel constateert dat dankzij het beleid op het gebied van energietransitie een versnelling is opgetreden. Maar nog niet genoeg om het doel van een duurzame energiehuishouding in Nederland in 2020 te halen. Zowel de overheid als de markt zullen hun schouders er daarom nog steviger onder moeten zetten. "De overheid zal het beleid consequent moeten doorvoeren en op hoofdlijnen de spelregels moeten opstellen. Bijvoorbeeld een soort `bijmengverplichting' voor groene stroom."

Geinteresseerden kunnen het boek downloaden op de site van de energietransitie of een mailtje sturen naar Janneke Kuindersma van AgNl.
Wijzigingsdatum |

22-06-2010