Gemeente Nijmegen

Nijmegen op veel terreinen veiliger

22/06/2010

Nijmegenaren voelen zich veiliger dan een paar jaar geleden. Het aantal inwoners dat zich wel eens onveilig voelt, daalde tussen 2001 en 2009 met 15 procent. Ook het percentage bewoners dat Nijmegen een veilige stad vindt, steeg aanzienlijk van 39 procent in 2003 naar 64 procent in 2009. Politiecijfers laten zien dat Nijmegen in de afgelopen jaren op steeds meer onderdelen ook daadwerkelijk veiliger werd. Negatieve ontwikkelingen op het gebied van veiligheid zijn de toename van jongerenoverlast en gewapende overvallen.

Dat blijkt uit de Integrale Veiligheidsmonitor Nijmegen 2010. Dit onderzoek naar veiligheidsgevoelens en feitelijke (on)veiligheid richt zich zowel op individuele wijken als verschillende stadsbrede veiligheidsthema's. Bevolkingsonderzoek en politiegegevens over aangiftes en incidenten vormen de basis voor het onderzoek. De monitor bevat ook gegevens uit de Veiligheidsmonitor Rijk 2009. De monitor verschijnt sinds 2001.

Bevolkingsonderzoek en politieregistraties laten zien dat Nijmegen in de afgelopen jaren op meer punten veiliger werd. Deze dalingen zijn onder meer te danken aan de intensieve aanpak van veelplegers door het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente. Diverse vermogensdelicten, waarvan bekend is dat veelplegers vaak de daders zijn, komen minder voor dan enkele jaren geleden (auto-inbraak, bedrijfsinbraak, woninginbraak en fietsendiefstal). Nijmegen telt nu zo'n 90 zeer actieve veelplegers tegen 150 in 2005.

Ook het aantal geweldsdelicten is afgenomen (mishandeling, bedreiging en beroving op straat). Wel is het aantal gewapende overvallen, met onder meer de detailhandel als doelwit, opvallend gestegen. Nijmegen volgt daarmee de landelijke trend.

In het centrum nam de overlast van drugsverslaafden en dak- en thuislozen af, onder meer door de persoonsgerichte aanpak van ernstige overlastplegers via het Veiligheidshuis. Mede onder invloed van de gestegen aandacht voor de problematiek, nam het aantal meldingen van incidenten huiselijk geweld tot 2008 sterk toe. In 2008 daalde het aantal incidenten weer met circa 20 procent. Voor 2009 is er geen met de voorgaande jaren vergelijkbaar cijfer beschikbaar omdat de politie een nieuw registratiesysteem invoerde.

Ook de cijfers over de veiligheidsbeleving laten een verbetering zien. In bijna alle stadsdelen voelen minder mensen zich onveilig in hun woonbuurt. Behalve het niveau van de criminaliteit en overlast zijn ook de sociale samenhang en de fysieke leefomgeving van invloed op de veiligheidsbeleving. In het algemeen verbeterde de score voor de sociale kwaliteit van de woonbuurten licht. De mate van overlast van buren en omwonenden is weinig veranderd. Aansluitend bij deze bevindingen zien steeds minder Nijmegenaren `onveiligheid en criminaliteit' als een probleem in de stad dat met voorrang moet worden aangepakt (34 procent in 2003; 12 procent in 2009).

Meest opvallende uitzondering op die daling vormt overlast door jongeren. Meer Nijmegenaren zien jongerenoverlast als een met voorrang aan te pakken probleem. Die stijging wordt vooral veroorzaakt door een toename van de ervaren jongerenoverlast in wijken die de afgelopen jaren met periodes van ernstige jeugdoverlast kampten. In andere wijken is juist sprake van een afname van de ervaren overlast.

Op wijkniveau verbeterde de veiligheidssituatie In Nijmegen-Centrum meer dan gemiddeld. Ook in Oud-West en Lindenholt is de verbetering relatief sterk. Nijmegen-Noord toont een lichte verslechtering, maar Noord is nog steeds het stadsdeel met de minste criminaliteit en overlast. Verkeersoverlast en -onveiligheid blijft over alle stadsdelen gezien het vaakst genoemde probleem. In zes van de negen stadsdelen scoort dit onderdeel hoog.

Een vergelijking van Nijmegen met andere grote steden op basis van politiecijfers en bevolkingsonderzoek (landelijke Veiligheidsmonitor 2009) laat zien dat het criminaliteitsniveau in Nijmegen niet veel afwijkt van het gemiddelde beeld voor deze steden. Uit de landelijke Veiligheidsmonitor blijkt dat Nijmegenaren wat positiever zijn over de veiligheid en leefbaarheid in de buurt en het functioneren van de politie en de gemeente dan gemiddeld in de grote steden.