Register voor fraudecoördinatoren

22/06/2010 14:38

Verbond Van Verzekeraars

Vanaf 1 juli aanstaande wordt het Register Coördinator Fraudebeheersing (RCF) opengesteld. Op initiatief van het Verbond van Verzekeraars heeft het NIVRE dit register in eigen beheer ontwikkeld. Het RCF is te vergelijken met andere branches van het NIVRE, zoals bijvoorbeeld schade-experts, risicodeskundigen en toedrachtonderzoekers.

Met het nieuwe register wordt de kwaliteit in de fraudeaanpak door verzekeraars naar een hoger plan getild en de functie van Coördinator Fraudebeheersing verder geprofessionaliseerd. Daarmee ligt het RCF in het verlengde van het Deltaplan Aanpak Fraude bij Schadeverzekeringen. "Dit is een enorme stap op weg naar een verdere professionalisering van de fraudebeheersing in de verzekeringsbranche", aldus mr. Lex Westerman van het Verbond.

Als een fraudecoördinator bij een verzekeraar aan de gestelde kwaliteits- en (permanente) opleidingseisen voldoet, kan hij of zij zich laten inschrijven met aansluitend recht op gebruik van de beschermde titel rcf. Volgens Westerman, die het voorzitterschap van het bestuur RCF bekleedt, snijdt het mes hierbij aan meerdere kanten. "Verzekeraars verbeteren aan de ene kant de sturing van fraudebeheersingsprocessen in eigen huis en de aansturing van onderzoeksbureaus, terwijl aan de andere kant de samenwerking en informatiedeling met collega-verzekeraars en het Centrum Bestrijding Verzekeringsfraude (CBV) gaat verbeteren. Bovendien zal het geregistreerd zijn straks ook een rol spelen in het al dan niet verkrijgen van informatie uit de publieke sector."

Fraudecoördinatoren onderschrijven het belang van registratie. "Ervaren coördinatoren hoeven niet terug naar de schoolbanken", legt Westerman uit. "Er bestaat de mogelijkheid tot vrijstelling van het vereiste diploma 'Leergang Coördinator Fraudebeheersing' van NIBE-SVV, maar alleen als een proeve van bekwaamheid positief is afgerond. Die proeve wordt op voordracht van het bestuur RCF afgenomen door NIBE-SVV en bestaat uit een casusbehandeling en een mondelinge toets over onder meer de kennis van relevante wet- en regelgeving, onderzoeksindicatoren, bureauonderzoek en interne fraude."

Meer informatie is te vinden op www.nivre.nl en/of www.fraudeportal.nl





http://www.verzekeraars.nl