Royal Haskoning


22-06-2010
Project Delta Group en Gazprom tekenen overeenkomst over ontwikkeling Yamal-gebied
De Nederlandse Project Delta Group, waarin Royal Haskoning samenwerkt met onder andere Shell, Gasterra, Gasunie, Van Oord en Boskalis, en het Russische staatsgasbedrijf Gazprom hebben vrijdag 18 juni 2010 een strategisch samenwerkingsakkoord ondertekend. Dit vond plaats tijdens het Economisch Forum in Sint Petersburg. De overeenkomst betreft samenwerking op het gebied van energie-efficiency, productie, transport en ondergrondse opslag van gas, milieubescherming, het winnen van gas in moeilijk bereikbare gebieden en het ontwikkelen van nieuwe gasvelden op het Russische schiereiland Yamal.
Energiediplomatie
Minister Van der Hoeven en de Russische vice-premier Viktor Zoebkov waren aanwezig bij het tekenen van het raamakkoord. De bedrijven hebben door de overeenkomst vijf jaar de tijd om met plannen en offertes te komen. `Dit is een mooie opsteker voor de bedrijven en het resultaat van intensieve energiediplomatie,' zei minister Van der Hoeven na het ondertekenen van het contract.

Gasreserves
De gasvelden van Gazprom in het Yamal- en Karazeeegebied herbergen 25 procent van de gasreserves in de wereld. De Russen hebben behoefte aan Nederlandse kennis en ervaring om het gas in dit drassige gebied te winnen. Mogelijk wordt er ook extra land opgespoten om gas te kunnen oppompen. Project Delta Groep is een samenwerkingsverband tussen ongeveer 20 Nederlandse bedrijven uit de energiewinning- en off-shore sector en de Nederlandse overheid dat zich richt op samenwerking met Gazprom bij de ontwikkeling van nieuwe gasvelden in met name het Yamal- en Karazeegebied.

Novy Urengoy
In mei 2010 heeft een delegatie van de Project Delta Group, waaronder ook Royal Haskoning onder leiding van minister Van der Hoeven, de stad Novy Urengoy in de regio Yamal bezocht. Tijdens dit bezoek werd de aanzet gegeven voor het akkoord dat is ondertekend.

Kansen voor Royal Haskoning
Voor Royal Haskoning liggen er kansen en mogelijkheden op het gebied van landuitbreiding, milieu en ecologie, (haven)infrastructuur, energie efficiency, LNG, onconventionele gasbronnen en masterplanning.

Zie ook www.gazprom.com/press/news/2010/june/article100052