SGP


SGP: Turkse âhelpersâ provoceren

Een van de Turkse hulporganisaties die betrokken was bij het zogenaamde hulpkonvooi dat op pad was naar Gaza, heeft naar het schijnt nauwe banden met Hamas. Daarmee is opnieuw bewijs geleverd voor de stelling dat de boten die uit Turkije naar Gaza opstoomden dat niet deden met de bedoeling om te helpen, maar om Israël in een kwaad daglicht te stellen.

Kees van der Staaij, de nieuwe voorman van de SGP, heeft hierover vragen gesteld aan minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. Van der Staaij wil dat Nederland en Europa de Turkse betrokkenheid onderzoekt en veroordeelt.

---

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de terroristische Turkse hulporganisatie IHH en de betrokkenheid van Turkije hierbij


1) Heeft u kennis genomen van het bericht, dat Israël de Turkse hulporganisatie IHH, die nauw betrokken was bij het hulpkonvooi dat door Israëlische commandoâs is onderschept, heeft bestempeld als een terroristische organisatie?


2) Hoe beoordeelt u deze stap van Israël? Heeft deze hulporganisatie inderdaad nauwe banden met Hamas?


3) Welke relatie bestaat er precies tussen deze Turkse hulporganisatie, één van de grootste van Turkije, en de Turkse regering?


4) Bent u bereid om bij de Turkse regering dringend opheldering te vragen over het feit, dat deze Turkse hulporganisatie onder toeziend oog van de Turkse regering heeft kunnen komen tot haar provocatieve actie jegens Israël?


5) Bent u tevens bereid â mocht betrokkenheid van de Turkse regering bij deze zaak evident zijn â de Turkse betrokkenheid hierbij ten zeerste te veroordelen?


6) Bent u eveneens bereid deze kwestie in EU-verband aan te kaarten?