Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Rondeelei bij AH

22 jun 2010

Onderdeel: Livestock Research

Dier- en milieuvriendelijk ei: van wetenschap naar winkelschap

Minister Verburg heeft vandaag, 22 juni 2010, bij Albert Heijn in Baarn het eerste âRondeel-eiâ in het schap gelegd. De milieu- en diervriendelijk geproduceerde eieren uit de zogenaamde Rondeel-stal zijn te herkennen aan het ronde doosje.

Achter het ei in het ronde doosje gaat een verhaal schuil. Met in de hoofdrol wetenschappers en ondernemers met een gezamenlijke visie: gelukkige kippen, trotse boeren en tevreden burgers. Het traject startte bij de wetenschap en is nu aangekomen in het winkelschap.

Rondeel start in 2004 bij een team van Wageningse onderzoekers. In het project Houden van Hennen onderzochten zij welke mogelijkheden er zijn om een stal te bouwen die zoveel mogelijk rekening houdt met de behoeften van de leghen, de pluimveehouder en het milieu. Zij kwamen uit op een tweetal ontwerpen â De Plantage en Het Rondeel. Twee ontwerpen waarin kippen alle mogelijkheid krijgen om te scharrelen, rustig een ei te leggen, te slapen en sociaal samen te zijn, waarin het voor de boer prettig werken is binnen een economisch rendabele bedrijfsvoering en waarin aan hoge milieu-eisen voldaan wordt.

Een groep ondernemers zag wel iets in Het Rondeel en richtte in 2008 Rondeel BV op om het ontwerp van plaatje naar praktijk te brengen. Zo ging het verhaal verder. Steeds meer partijen sloten zich aan. Zo was er de gemeente Barneveld die het initiatief ondersteunde en de stallenbouwer die actief meedacht over de bouwplannen. Ze kwamen samen op het erf van pluimveehouder Brandsen die in april 2010 de eerste Rondeelstal opende in Barneveld. Daar was ook de Dierenbescherming die het ei beloonde met drie sterren van het Beter Leven kenmerk. En, ten slotte, supermarktketen Albert Heijn die de Rondeel-eieren deze week in haar schappen legt. De Wageningse onderzoekers van Livestock Research blijven betrokken bij de verdere ontwikkelingen van het Rondeel. Met vervolgonderzoek o.a. op het gebied van gedrags/welzijnsonderzoek en de economische kant van het verhaal.

De story van het Rondeel vormt een prachtvoorbeeld van hoe het samenbrengen van mensen rond een gezamenlijke visie, ondersteund door wetenschap en overheid, kan leiden tot wezenlijk andere manieren van het houden van productiedieren. Ook voor andere diersectoren - zoals de melkveehouderij en de varkenshouderij - worden soortgelijke trajecten doorlopen, aangedreven door Wageningen UR Livestock Research en gefinancierd door het ministerie van LNV.