Is Paars wel divers genoeg?

22/06/2010 16:23

Landelijk Netwerk Diversiteitsmanagement

Landelijk netwerk topbestuurders schuift diversiteitsdossier naar voren als thema voor de formatiebesprekingen.

Amstelveen, 22 juni 2010

Na de spannende verkiezingsstrijd van 2010, publiceert het landelijk kennisnetwerk 'TopFocus' een brief aan informateur Uri Rosenthal. In lijn met de eerdere oproep van de SER, wordt een dringend beroep gedaan economische hervormingen samen te laten vallen met heldere keuzes in het vraagstuk van 'sturing op diversiteit'.

"Hoe kunnen we Nederland economisch sterker maken?". De grootste partijen namen stevige standpunten in rond deze vraag. Maar daarbij bleef een zeer belangrijk dossier -management van diversiteit en inclusief management- onbelicht. Want met sec bezuinigingen komen we er niet. De langere termijn oplossing moet tevens gezocht worden in wat Nederland nu al kan inzetten: verschillende mensen met al hun talenten, juist vanwege hun sekse, culturele achtergrond, leeftijd oftewel diverstiteit (en het beleid hierop).

Leiderschap in kabinet

'Inspanningen van de afgelopen jaren moeten worden verzilverd!' aldus Maritza Russel, voorzitter TopFocus en directeur EZVN. 'Het gaat erom hoe zowel bestuurlijk Nederland als de grote en kleine bedrijven een personele strategie uitzetten om de economie sterker te maken. Laten we vooral niet vergeten wat gezaghebbende instituten als de SER, bedrijven en kennisinstellingen hebben laten zien de afgelopen jaren: diversiteit loont. De kunst is: hoe blijf je ook in de komende jaren sturen op resultaten. Dat vraagt om visie en leiderschap van ons nieuwe kabinet!'.

SER adviseert diversiteit

In de brief aan Rosenthal wordt verwezen naar de afgelopen kabinetsperioden, waarin werd ingezet op bevordering van diversiteit binnen de publieke en private sector. Zo adviseerde de SER nog op 19 juni 2009 om het bevorderen van diversiteit ook in de nabije toekomst ter hand te blijven nemen om tal van redenen die de economie sterker maken. Die inspanningen moeten wat betreft TopFocus verzilverd worden in de vorm van stimulering van vormen van zelfsturing bij zowel het bedrijfsleven als de overheid.

Peiler in regeerakkoord

TopFocus roept Rosenthal dan ook op om het diversiteitsbeleid als agendapunt te behandelen tijdens de (in)formatiefase, ongeacht de uiteindelijke samenstelling van het nieuwe kabinet. Volgens de beslissers uit het netwerk van TopFocus, zou gericht diversiteitsbeleid een peiler moeten zijn in de vorming van een regeerakkoord. Niet als een luchtig praatthema maar als een belangrijk arbeidsmarktvraagstuk gekoppeld aan prestatieafspraken en acties.

Wat is TopFocus?

TopFocus is een landelijk netwerk van beslissers dat genoeg heeft van voortdurend vrijblijvend praten over arbeidsparticipatie en diversiteit. Aandeelhouders zijn gezaghebbende bestuurders uit diverse bedrijfssectoren zoals de uitzendbranche, de vastgoedsector en welzijn en zorg, maar ook tal van kleurrijke (zelf)organisaties die Nederland internationaal op de kaart zetten en de voorhoede vormen van talent in het hoger onderwijs.

www.topfocus.nl en www.div-management.nl