CNV Vakmensen


Akkoord over werken tot 66 `van grote betekenis'

17 juni 2010
De sociale partners zijn het eens geworden over het verhogen van de AOW-leeftijd. Die gaat in 2020 van 65 jaar naar 66. Ook de pensioenleeftijd wordt verhoogd. Eerder stoppen met werken mag, maar dan wordt de uitkering lager.

De AOW-leeftijd wordt flexiber: wie toch op z'n 65ste wil stoppen met werken, mag dat. Maar de AOW-uitkering wordt dan 6,5 procent lager. Wie een jaar langer werkt, krijgt juist een uitkering die 6,5 procent hoger ligt. Tevens wordt de hoogte van de AOW niet gekoppeld aan de lonen uit de cao's, maar aan de werkelijk verdiende lonen. Met die maatregel willen werkgevers- en werknemersbonden, verenigd in de Stichting van de Arbeid, voorkomen dat de ouderdomsvoorziening ieder jaar minder waard wordt. Vooral werknemers aan de onderkant van de markt gaan er daardoor op vooruit.

Een regeling voor zware beroepen komt er niet. De regeling is niet nodig vanwege de flexibilisering van de AOW-leeftijd, en bovendien niet uit te werken, meent de Stichting van de Arbeid.

Ook de pensioenregelingen worden - met ingang van 2011 - aangepast, om zo financiële ontwikkelingen beter op te kunnen vangen. Daartoe moet wetgeving worden gewijzigd, en de sociale partners hopen daartoe uiterlijk in januari een akkoord met de overheid over te sluiten. Ook is afgesproken dat wanneer pensioenfondsen toch in de problemen zijn, alle deelnemers daarvan de rekening krijgen, ongeacht hun status.

De vakbonden en de werkgevers begonnen vrijdagmiddag aan een laatste sessie voor het overleg over de AOW-leeftijd, dat vorig najaar nog eindigde in een zware ruzie tussen beide partijen. De sociale partners kregen van het kabinet tot 1 oktober de kans om zelf met een AOW-plan te komen. Dat lukte niet, en dus nam minister Donner van Sociale Zaken het initiatief voor een verhoging tot 67 jaar, waarvan de eerste stap - naar 66 - eveneens in 2020 gezet zou worden. Die plannen sneuvelden - in ieder geval voorlopig - door de val van het kabinet, waarop de Stichting van de Arbeid het initiatief opnieuw in handen kreeg.

Demissionair premier Balkenende, die vanmiddag met Donner het laatste uur van de besprekingen bijwoonde om nog technische details te regelen, noemde de uitkomst ervan `van grote betekenis'. `Ik verwacht dat de plannen absoluut op de formatietafel komen te liggen,' stelde Balkenende. Volgens minister Donner laat het akkoord zien `dat alle neuzen dezelfde kant op staan', laat hij in een persbericht weten. `Het is verheugend om te zien dat een jaar nadat de gesprekken over de AOW-leeftijdverhoging zijn gestart, er nu breed draagvlak in de samenleving is voor deze verandering. Dat is goed voor de toekomst van Nederland.