INLIA


Kerkleiders spreken tgv Wereldvluchtelingendag (22-06-10)

Ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag 2010 hebben diverse kerkleiders zich over asielbeleid uitgesproken. Paus Benedictus XVI drong zondag jl. in Rome aan op de erkenning van de waardigheid en fundamentele rechten van vluchtelingen. Tegelijkertijd vroeg hij vluchtelingen om respect te hebben voor de samenleving waar zij te gast zijn.

Bij monde van aartsbisschop Antonio Maria Veglio, de president van de Pauselijke Raad voor de Migranten, had het Vaticaan vorige week eerder al gepleit voor een humanere behandeling van illegale vluchtelingen. Een regulering van vluchtelingenstromen zou op gelijke wijze rekening moeten houden met de rechten en veiligheid van zowel nieuwkomers als de autochtone bevolking. De aartsbisschop riep de rijke gastlanden op de arme herkomstlanden van vluchtelingen te ondersteunen en de oplossing niet te zoeken in het aanscherpen van sancties tegen illegale immigranten of het hermetisch sluiten van de grenzen.

De oud-secretaris van de Wereldraad van Kerken dr Konrad Raiser sprak naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag harde woorden over het Europese asielbeleid. De dood van duizenden vluchtelingen die verdronken in de Middellandse Zee is "het gevolg van de hoogmoed van een samenleving, die zichzelf als vroom en rechtschapen beschouwt. Zij werden slachtoffer van een Europese politiek die mensen minacht en zij verloren hun leven, terwijl Europa zich zo sterk van de wereld heeft afgeschermd dat hulpverlening strafbaar is. Alle christenen worden opgeroepen te bouwen aan een beschaving waarin plaats is voor alle mensen." Aldus dr Raiser in zijn preek die hij zondag jl. hield als gastpredikant in een dienst in de Evangelische Friedenskirche in Berlin-Eichkamp.

(informatie van Kerknet Vlaanderen en Katholische Presseagentur)