Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Datum 22 juni 2010
Betreft Ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen in verband met vaststelling van de parameters voor fondsen

Hierbij informeer ik u over het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen in verband met vaststelling parameters voor fondsen.

Op 7 april jl. heb ik bij beide Kamers der Staten-Generaal bovengenoemd ontwerpbesluit in het kader van de wettelijk voorgeschreven voorhangprocedure (artikel 144 van de Pensioenwet en artikel 139 van de Wet verplichte
beroepspensioenregeling) voorgehangen. Uw Kamer heeft geen gebruikgemaakt van de mogelijkheid om zich binnen de voorhangtermijn uit te spreken over het ontwerpbesluit.

De Tweede Kamer heeft tijdens de voorhangperiode schriftelijke vragen gesteld die per brief van 17 mei 2010 zijn beantwoord. Per omgaande heeft de Tweede Kamer verzocht om een algemeen overleg na het verkiezingsreces (dus ruim na het verstrijken van de voorhangtermijn) in het vertrouwen dat in elk geval tot en met dit overleg geen onomkeerbare stappen zullen worden genomen die de oordeels- en besluitvorming over het ontwerpbesluit kunnen doorkruisen.

In het Pensioenakkoord voorjaar 2010 dat sociale partners in de Stichting van de Arbeid op 4 juni 2010 hebben gesloten, doen sociale partners een beroep op het kabinet om de huidige parameters voor pensioenfondsen te laten gelden tot 2012. Gezien het belang van het akkoord én het feit dat de pensioenwetgeving een driejaarlijkse toetsing voorschrijft op het realiteitsgehalte van de parameters, is in het overleg met de sociale partners duidelijk geworden dat zij aanvaarden dat de nieuwe parameters die per 1 januari 2012 van kracht worden, wel vanaf 1 januari 2011 gelden voor pensioenfondsen die in de loop van 2011 een nieuw herstelplan moeten indienen. Voor deze fondsen gelden de nieuwe parameters vanaf 1 januari 2011. Voorts is de parameterwaarde voor het maximaal in te rekenen rendement op beursgenoteerde aandelen beperkt opwaartse bijgesteld.

In het algemeen overleg met de vaste commissie voor Sociale Zaken en
Werkgelegenheid van de Tweede Kamer op 16 juni 2010 is brede steun
uitgesproken voor aanpassingen in het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen in verband met vaststelling van de parameters voor fondsen.
Pagina 1 van 2





Daartoe gemachtigd door de ministerraad heb ik het voorstel inmiddels aanhangig gemaakt bij de Raad van State.

Datum

Onze referentie De Minister van Sociale Zaken AV/PB/2010/12711 en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner

Pagina 2 van 2