Gemeente Kampen

Keurmerk Veilig Ondernemen

Bedrijventerreinen Spoorlanden/Zendijk en Rijksweg 50 behouden Keurmerk Veilig Ondernemen

22-06-2010
Op maandag 21 juni is het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) opnieuw uitgereikt aan de bedrijventerreinen Spoorlanden/Zendijk en Rijksweg 50.
Deze uitreiking vond plaats in het stadhuis van Kampen. Alle betrokken partijen waren bij deze uitreiking aanwezig. Zij konden tegelijk de resultaten van de KVO-B monitor vieren: ten opzichte van de landelijke cijfers is het aantal inbraken, vernielingen en de mate van onveiligheid sterker afgenomen op de genoemde bedrijventerreinen.

De KVO-B monitor (Keurmerk Veilig Ondernemen voor Bedrijventerreinen) liet de volgende cijfers zien (percentages 2009 ten opzichte van 2007): Landelijk Rijksweg 50 Spoorlanden Zendijk Inbraak -5% -8% = = Vernieling -5% -10% -10% -10% Overlast -10% -40% -30% -16% Gevoelens van onveiligheid -5% -8% -30% -25%

Het behouden van het KVO geeft aan dat de ondernemers, gemeente Kampen, brandweer en politie de afgelopen twee jaar structureel hebben samengewerkt aan de veiligheid op deze bedrijventerreinen. Daarnaast geven de partijen, door een convenant te ondertekenen, deze samenwerking de komende twee jaar een vervolg. De kracht van het KVO-trajact zit in het vastleggen van veiligheidsafspraken tussen bovengenoemde partijen. Gemaakte afspraken hebben o.a. betrekking op de inbraakgevoeligheid, verkeersveiligheid en brandveiligheid op de bedrijventerreinen. Mevrouw Fleurke, van MKB Nederland, die de procesbegeleiding voor haar rekening nam, is "blij dat de gemeente Kampen haar verantwoordelijkheid heeft genomen door aan de raad voor te stellen een krediet beschikbaar te stellen voor de verbetering van de verlichting op de bedrijventerreinen in IJsselmuiden. Hierdoor kan het cameratoezicht doorgaan, wat een enorme impuls geeft aan de mate van veiligheid".

Goedkeuring
De overhandiging van het certificaat is de kroon op het werk dat door genoemde partijen is verricht. In 2008 is er voor Spoorlanden/Zendijk en Rijksweg 50 een plan van aanpak opgesteld om de geconstateerde problematiek op te lossen of te verminderen. Na twee jaar van uitvoering is het Plan van Aanpak geactualiseerd. Dit plan is ter beoordeling naar KIWA gestuurd, een kwaliteitszorgbedrijf dat organisaties terzijde staat bij complete certificatietrajecten, die vervolgens een audit heeft gedaan. De KIWA wilde onder andere weten of er voldoende draagvlak is bij de ondernemers, of zij betrokken zijn en of de genoemde maatregelen in het Plan van Aanpak voldoende kansen bieden voor het slagen van dit proces. In geval van Spoorlanden/Zendijk en Rijksweg 50 heeft KIWA 17 mei jongstleden haar goedkeuring uitgesproken.

Keurmerk Veilig Ondernemen
Het Nederlandse bedrijfsleven lijdt jaarlijks veel schade door criminaliteit, overlast en daarmee gepaard gaande onveiligheid. De overheid en het bedrijfsleven willen hier graag iets aan doen. Daarom is onder de vlag van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing een Keurmerk Veilig Ondernemen voor bedrijventerrein ontwikkeld (het Keurmerk of KVO-B). Het Keurmerk is een werkwijze die het mogelijk maakt door middel van een stappenplan gestructureerd maatregelen te treffen voor de veiligheid op bedrijventerreinen. Het succes van veilig ondernemen is vooral afhankelijk van een goede samenwerking. De bestaande samenwerking dient inhoud gegeven te worden en te worden geformaliseerd middels een convenant van samenwerking.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |