Gemeente Kampen

Nieuwe Toren krijgt gerestaureerde speeltrommel weer terug

22-06-2010
De grijze staalconstructie bovenop de Nieuwe Toren heeft z'n langste tijd gehad: na veel werk achter de schermen begint volgende week de heropbouw van de lantaarn.
Tijdens een drietal hijsdagen - van maandag 28 tot en met woensdag 30 juni - worden allereerst de gerestaureerde speeltrommel en later de (constructie)onderdelen voor de bovenste twee vloeren naar boven gehesen.

Maandagmorgen 28 juni om 9.00 uur start men met het inhijsen van de speeltrommel. Op 3 november 2009 werden onder andere het klavier en de speeltrommel -voor het eerst in 300 jaar- uit de toren gehesen. Daarna verdween ook langzaam maar zeker de complete lantaarn. Na maandenlang gewerkt te hebben aan de vloeren 1 tot en met 5 en het metselwerk, kunnen de nieuwe onderdelen de komende weken op hun plek aangebracht worden.

Zichtbaar
Verantwoordelijk wethouder Jan Wieten: "Ik ben blij dat de werkzaamheden nu ook zichtbaar worden voor het grote publiek. De afgelopen maanden is in de werkplaatsen van de aannemer en de carrillonbouwer hard gewerkt aan de onderdelen die aan vervanging toe waren. Ook heeft het metselwerk een grondige opknapbeurt gehad en is waar nodig het lood vervangen. Onze toren is straks weer in topconditie."

Serie hijsdagen
Aannemer Hanzebouw heeft in overleg met de gemeente Kampen bewust gekozen voor een clustering van hijsdagen. Het voordeel is dat de andere hijsdagen deze zomer (in het toeristenseizoen) komen te vervallen, waardoor een afsluiting van de Oudestraat pas in oktober weer nodig is. Tijdens de drie hijsdagen blijven alle omliggende winkels gewoon bereikbaar voor het winkelend publiek. Daarentegen kan het gemotoriseerd verkeer drie dagen lang geen gebruik maken van de Oudestraat ter hoogte van de Nieuwe Toren. Waar nodig regelen stadswachten het verkeer.

Als de weersomstandigheden het niet toestaan (meer dan windkracht 5) worden de werkzaamheden tot nader order uitgesteld.

Schema
Nadat de werkzaamheden door de strenge winter vertraging opliepen, verloopt momenteel alles volgens schema. Naar verwachting is de Nieuwe Toren eind juni 2011 weer helemaal klaar.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |