Provincie Utrecht

Autobedrijf in De Bilt maakt plaats voor woningen

Op 22 juni 2010 hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht besloten een overeenkomst aan te gaan met de gemeente De Bilt. Het betreft een overeenkomst die het de gemeente mogelijk maakt om een milieuhinderlijk bedrijf met drie vestigingen uit het centrum te verplaatsen en op een van de vrijgekomen locaties woningen te bouwen. Daarnaast zal een tweede bedrijf in het centrum haar milieuhinderlijke activiteiten beëindigen.
Het gaat om autobedrijf De Rooij en tankstation VOF Wierda. De Rooij is gevestigd aan de Hessenweg, de Molenkamp en de Ambachtstraat. VOF Wierda is gevestigd aan de Hessenweg.

Met een financiële bijdrage van 820.000 euro van de provincie heeft de gemeente De Bilt de mogelijkheid om autobedrijf De Rooij inclusief tankstation te verplaatsen naar Bedrijvenpark Larenstein en tankstation Wierda te beëindigen met uitzondering van de scooterwinkel Wierda Scoots and Bikes die ter plaatse wordt voortgezet. Met beide bedrijven is daarover overeenstemming bereikt.

Verplaatsen en bouwen
Verplaatsing en beëindiging zijn gewenst omdat beide bedrijven op de huidige locaties hinderlijke mileuoverlast veroorzaken. De Rooij veroorzaakt geuroverlast, geluidhinder, verkeersonveiligheid en parkeerdruk. Door de aard van het bedrijf is er tevens sprake van een verhoogd calamiteitenrisico.
Wierda veroorzaakt geluidhinder en geuroverlast. Op de locatie van De Rooij aan de Hessenweg worden circa 30 appartementen gebouwd. Het streven is om voor 1 januari 2013 met de bouw te beginnen. In de overeenkomst is opgenomen dat de bouw voor 1 januari 2013 moet starten. Uitplaatsing van het bedrijf De Rooij en beëindiging van het tankstation Wierda levert daarmee niet alleen een reductie van de milieuhinder op maar draagt ook bij aan de gewenste ruimtelijke ontwikkeling binnen de gemeente.

Provinciaal fonds
De overeenkomst met de gemeente De Bilt is een uitwerking van het provinciale `Fonds Uitplaatsing Hinderlijke Bedrijven' (FUHB). Naast reductie van milieuhinder moet de uitplaatsing van bedrijven ook leiden tot een duurzame gebiedsontwikkeling ter plaatse. Met een financiële bijdrage van de provincie is het voor gemeenten mogelijk de door hen gewenste uitplaatsing te realiseren en te komen tot een nieuwe gebiedsontwikkeling op de vrijkomende locatie.
Voor persinformatie: clara.van.foreest@provincie-utrecht.nl, (030) 258 33 19/06 - 18 07 83 55

Heeft u een algemene vraag, neem dan contact op via: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11