Rijksvoorlichtingsdienst

Ondersteuningsteam Arbeidsmarkt: Centrumgemeenten moeten meer regie pakken

De grootste gemeenten in de 30 arbeidsmarktregio's moeten meer verantwoordelijkheid nemen in het bestrijden van de knelpunten op de arbeidsmarkt binnen hun regio. Dit stelt het zogenoemde Ondersteuningsteam Arbeidsmarkt in het eindverslag -met signaleringen en aanbevelingen- dat het team heeft aangeboden aan minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het team, door het kabinet in juni 2009 ingesteld als onderdeel van de crisisaanpak voor de arbeidsmarkt, ziet het toenemende belang van de centrumgemeenten op de arbeidsmarkt terug in de aanpak van de jeugdwerkloosheid. Het team vindt dat de centrumgemeenten de regierol nu ook moeten oppakken bij het helpen van sectoren waar tekorten aan personeel zijn.

Minister Donner vindt dat het werk van het Ondersteuningsteam vruchten heeft afgeworpen. Minister Donner: "Praktische zaken zijn in beeld gebracht, het team heeft veel partijen gesproken en bezocht. Hun aanbevelingen zijn een stimulans om de reeds ingezette regionale samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderwijs en overheid te verstevigen."

De Werkpleinen zijn een belangrijke schakel tussen de publieke partijen (onderwijs, gemeenten en het UWV) en het regionale bedrijfsleven. Het Ondersteuningsteam stelt voor de zogenoemde Werkpleinen - een samenwerking tussen gemeenten en het UWV - verder te ontwikkelen. Het team roept beide partijen daarbij op om werkgevers nog meer dan nu het geval is gezamenlijk te benaderen. Daarmee kunnen zij een brug slaan naar meer publiek-private samenwerking en zo de regionale arbeidsmarkt een stimulans geven.

De dertig mobiliteitscentra die het kabinet het UWV begin 2009 heeft laten instellen, hebben volgens het team hun waarde bewezen. Zij kunnen ook in de toekomst een goede rol vervullen bij goede regionale informatie over de arbeidsmarkt. Wel moet er meer duidelijkheid zijn over cijfers en resultaten op de regionale arbeidsmarkt.

Categorieën: Bestuur, Cultuur en recreatie, Economie, Financiën, Huisvesting, Internationaal, Landbouw, Migratie en integratie, Natuur en milieu, Onderwijs en wetenschap, Openbare orde en veiligheid, Overig, Recht, Ruimte en infrastructuur, Sociale zekerheid, Verkeer , Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid