Waterschap Dommel

schoner water

2,7 miljoen euro subsidie voor schoner water

Kallisto is de naam van het innovatieproject dat zich richt op het samen slimmer schoonmaken van afvalwaterwater. De waterschappen Brabantse Delta, Vallei & Eem en De Dommel, de universiteiten van Wageningen en Gent (B), de gemeente Eindhoven en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (Stowa). nemen deel aan dit project. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat verleent de subsidie van 2,7 miljoen euro vanwege het vernieuwende karakter van het Kallisto-project.

Slim en schoon

Rondom Eindhoven willen Waterschap De Dommel en gemeente Eindhoven de afvalwaterstromen beter beheersen om te kunnen voldoen aan de eisen die met de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) zijn vastgesteld. Deze stromen omvatten de gehele toevoer van afval- en regenwater uit Eindhoven en negen omliggende gemeenten. Het afvalwater wordt op de rioolwaterzuivering in Eindhoven gezuiverd en vervolgens stroomt het in de Dommel. Daarnaast lozen bij hevige neerslag 200 gemeentelijke rioolwateroverstorten in het gebied het overtollig water op de rivier.

Omdat de Dommel in Eindhoven een vrij kleine rivier is, heeft het geloosde water een groot effect op de ecologische kwaliteit. Het is zowel technisch als organisatorisch een lastig probleem om aan te pakken. Technisch, omdat nog kennis ontbreekt en de te nemen maatregelen omvangrijk en complex zijn; organisatorisch, omdat de verantwoordelijkheid voor de afvalwaterketen verdeeld is tussen tien gemeenten en het waterschap. Er zijn grote investeringen van 150 tot 200 miljoen euro nodig als ieder zijn eigen problemen oplost.

In het Kallisto-project gaan we op een innovatieve manier het doel bereiken: door te meten en monitoren, te modelleren en technische maatregelen te nemen, maar ook door de waterstromen actief te sturen op hoeveelheid en kwaliteit om zo optimaal gebruik te maken van de aanwezige en nog aan te brengen zuiveringstechnische bouwwerken in de gehele afvalwaterketen. Ook brengen we de actuele omstandigheden van het oppervlaktewater in beeld, waardoor we de onvermijdelijke restlozingen uit de afvalwaterketen kunnen sturen naar dat deel van het watersysteem waar de impact het kleinst is. We verwachten dat we hiermee de gewenste KRW-doelen bereiken, tegen 10 tot 30% lagere kosten.

Samen

Kennisdeling en samenwerking zijn belangrijke onderdelen van het project. Daarom zijn de universiteiten van Wageningen en Gent (B) betrokken. Wageningen (Aquatische Ecologie en Waterkwaltiteitsbeheer) doet onderzoek naar ecologische relaties en chemische processen in het oppervlakte water. Gent was al betrokken bij eerder onderzoek naar de zuiveringsprocessen op de rioolwaterzuivering Eindhoven en zal dit onderzoek verder uitbreiden. De STOWA draagt bij aan het verspreiden van de kennis die in Kallisto wordt opgedaan. De waterschappen Vallei & Eem en Brabantse Delta brengen ieder aanvullende onderzoeken in, zoals over de nabehandeling van het gezuiverde rioolwater door een Discfilter en door een Fuzzyfilter. Deze praktische samenwerking leidt tot synergie.

De gemeente Eindhoven en Waterschap De Dommel onderzoeken samen hoe de afvalwaterstromen in het aanvoerstelsel beter te beheersen zijn en welke specifieke maatregelen het grootste effect bereiken. Het waterschap richt zich verder op het optimaliseren van de rioolwaterzuivering en coördineert het Kallisto-project. Een speciaal onderdeel hierbij is het vormgeven van de organisatorische samenwerking in het beheer van de keten tussen de tien gemeenten en het waterschap.

Subsidie

De totale projectbegroting van Kallisto is 3,8 miljoen euro. Hiervan is 2,7 miljoen euro subsidie. De subsidie wordt verleend vanwege de bijdrage aan het water(kwaliteits)probleem op te lossen, het innovatieve karakter en de besparingen die het zou kunnen opleveren.