Erasmus Universiteit Rotterdam

Prof.dr. Kees Mandemakers geprezen om zijn grote data-onderzoek

KNAW reikt hem de eerste DANS Data Award uit

Prof.dr. Kees Mandemakers, hoogleraar Grote Historische Databestanden aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft op 18 juni 2010 de eerste DANS Data Award voor voor zijn data-onderzoek ontvangen. De prijs werd uitgereikt door de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), prof. dr. Robbert Dijkgraaf.

Met de prijs wil de KNAW waardering geven aan wetenschappers wiens onderzoek bestaat uit dataverzameling en -beschikbaarstelling. Deze onderzoekers verrichten noeste en niet altijd dankbare arbeid om data bij elkaar te brengen, te documenteren en toegankelijk te maken. Met deze data kan vervolgens baanbrekend onderzoek worden verricht, maar dat komt vaak niet op het conto van deze onderzoekers. De DANS Data Award wordt jaarlijks toegekend aan een onderzoeker of onderzoeksinstelling in Nederland die werkt op het gebied van de alfa- en gammawetenschappen.

De onderzoeksgebieden van Mandemakers zijn methodologie van grote historische databestanden en dataverwerking. Hij richt zich in zijn onderzoek op sociale geschiedenis, onderwerpen zijn onder andere mobiliteit, sociale stratificatie en kindersterfte.

De prijs bestaat uit een sculptuur en een geheel verzorgd diner voor de groep onderzoekers die betrokken was bij het voortbrengen en toegankelijk maken van de bewuste dataset. Daarnaast wordt de betrokken onderzoeksgroep een door DANS georganiseerd symposium aangeboden, waarbij de onderzoeksdata centraal staan.

Foto: Robbert Dijkgraaf reikt de award uit aan Kees Mandemakers