Woonbond


22-06-2010

Aedes, Woonbond en VNG eisen uitstel toewijzingsregeling

In een brief aan de Tweede Kamer hebben Aedes, Woonbond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) krachtig gepleit om de zogeheten staatssteunregeling niet op 1 oktober in te voeren. Door deze regeling, die op aandrang van de Europese Commissie tot stand is gekomen, mag in de toekomst nog slechts 10 procent van de vrijkomende corporatiewoningen worden toegewezen aan huishoudens met een inkomen boven 33.000. Volgens Aedes, Woonbond en VNG heeft dit desastreuze gevolgen.

In een gesprek op 8 juni hebben Aedes, Woonbond en VNG er bij WWI-minister Van Middelkoop met klem op aangedrongen de regeling niet per 1 oktober in te voeren en opnieuw met de Europese Commissie te gaan overleggen. Desalniettemin wil de minister zijn voornemen doorzetten. Daarom hebben de drie organisaties zich nu tot de Tweede Kamer gewend. Ze zijn van mening dat overhaaste invoering van de Europese richtlijn zal leiden tot een ernstige verzwakking van de woningmarktpositie en drastische inperking van de keuzemogelijkheden van huishoudens met een middeninkomen boven 33.000. Bovendien zouden ze in veel gevallen een onacceptabel hoge huurquote krijgen.

Een door bureau RIGO uitgevoerd onderzoek Tussen wal en schip bevestigt dit. De belangrijkste gevolgen laten zich als volgt samenvatten:

Een grote groep middeninkomens (meer dan 650.000 huishoudens!) komt in de problemen als zij een andere woning zoeken en valt tussen wal en schip;

Deze huishoudens hebben op basis van hun inkomen vrijwel geen toegang meer tot een sociale huurwoning (huur onder 647,50), terwijl een groot deel van deze woningen zowel financieel als kwalitatief volkomen passend is binnen de Nederlandse spelregels;

Het inkomen van deze huishoudens is in grote delen van Nederland ontoereikend om een koopwoning te kunnen betalen;

Commerciële huurwoningen in een voor hen bereikbaar segment zijn er niet of nauwelijks.

Aedes, Woonbond en VNG vinden het volstrekt onverantwoord om ruim 650.000 huishoudens op de woningmarkt aan hun lot over te laten. Juist nu de urgentie van de situatie op de woningmarkt voor iedereen duidelijk is geworden, komt er een regeling die de stagnatie op de woningmarkt ernstig zal vergroten. Volgens de drie organisaties biedt de Europese Commissie de ruimte om de invoering van de regeling uit te stellen. Invoering van een regeling binnen de in de Beschikking genoemde termijn is onhaalbaar gebleken. De val van het kabinet heeft vervolgens tot verdere vertraging geleid. Volgens juridische experts wegen deze omstandigheden zo zwaar dat de Commissie naar alle waarschijnlijkheid open zal staan voor overleg over de implementatie. In het Europees Parlement heeft een brede groep parlementariërs vragen gesteld over de zogenaamde Dutch Case'. De Europese Commissie heeft in antwoord hierop aangegeven dat de Commissie aan Nederland de noodzakelijke ruimte kan en wil bieden bij implementatie van de beschikking.