GroenLinks
`Klink regeert over zijn graf heen'

GroenLinks is verbaasd over het voornemen van minister Klink (Zorg) om met verschillende maatregelen de overschrijdingen op zijn budget op te vangen. Zo vindt nieuw GroenLinks-Kamerlid en zorgwoordvoerder Linda Voortman het niet passen dat een demissionair minister met deze vergaande maatregelen komt en wil opheldering over de invulling van de maatregelen.

De uitgaven aan de zorg zullen in 2010 mogelijk 1,4 miljard euro hoger uitvallen dan begroot. Om die overschrijding op te vangen, stelt demissionair minister Klink voor om te besparen door bijvoorbeeld meer en hogere eigen bijdragen te laten betalen en door zorg uit het pakket te schrappen.

Volgens GroenLinks moet de minister zijn keuzes beter onderbouwen. "Het is niet voldoende om te zeggen dat deze maatregelen snel genomen moeten worden om verzekeraars voldoende tijd te geven. Bovendien moet het nieuwe kabinet beslissen over zulke vergaande maatregelen", zegt Voortman.

Wat GroenLinks betreft komen er maatregelen die het minste pijn doen. GroenLinks steunt daarom alleen de maatregelen om het budget voor medische specialisten te korten. "We moeten niet willen snijden in de zorg waarbij de rekening bij de kwetsbaarsten komt te leggen. Als mensen op een gegeven moment afzien van zorg door de bezuinigingsmaatregelen, kunnen ze hierdoor meer in de problemen raken. Goedkoop wordt daarmee duurkoop", aldus Voortman.