Raad van State


dinsdag 22 juni 2010
9.00 uur
Zitting over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan een stichting. De minister heeft een boete van EUR 48.000 opgelegd nadat de Arbeidsinspectie had geconstateerd dat zes Amerikanen basketbaltraining gaven voor de stichting. Voor hen waren weliswaar tewerkstellingsvergunningen afgegeven, maar niet vóórdat de Amerikanen begonnen met werken. En dat is volgens de minister in strijd met de Wav. De stichting vindt dat de minister de boete niet had mogen opleggen, of in ieder geval de boete naar beneden had moeten bijstellen. Volgens de stichting is zij afhankelijk van afspraken die de Arbeidsinspectie heeft gemaakt met de Federatie Eredivisie Basketbal en kon zij daarom niet op tijd over de vergunningen beschikken. De rechtbank in Breda verklaarde in april 2010 een eerder beroep van de stichting ongegrond. Tegen die uitspraak is de stichting in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van het hoger beroep verzoekt zij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen, zodat de boete nog niet betaald hoeft te worden. (zaaknummer 201004975/2)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Epe van het bestemmingsplan ''t Slath'. Het bestemmingsplan maakt een nieuwe woonwijk mogelijk met ongeveer 300 woningen ten oosten van de kern Epe. Een aantal inwoners uit Epe en de Stichting tot behoud van 't Slath komen tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat er geen noodzaak is om een nieuwe woonwijk te bouwen. Ook vrezen ze voor een aantasting van hun woongenot. Verder zou de natuur en het landschap worden aangetast door de bouwplannen. (zaaknummer 200907564/1)

11.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Lingewaard heeft verleend aan een baksteenfabriek aan de Buitenpolder in Haalderen. De Gelderse Milieufederatie verzet zich tegen de vergunning en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De milieuorganisatie vindt dat er strengere voorschriften moeten worden opgenomen om stofuitstoot van de fabriek tegen te gaan. Verder zou een voorschrift over stofverspreiding te onduidelijk zijn. Ten slotte is de stichting het ook niet eens met de hoge uitstoot van zwaveldioxide die door de fabriek wordt veroorzaakt. (zaaknummer 200908652/1)

12.15 uur

Zitting over vaststelling door het hoofdstembureau van de gemeente Echt-Susteren van de verkiezingsuitslag van de
gemeenteraadsverkiezingen in die gemeente. Democratisch Progressief Blok betwijfelt of de uitslag correct is vastgesteld en komt daarom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Verder heeft de vereniging bezwaar tegen een aantal raadsleden die niet zouden voldoen aan de wettelijke eisen voor het raadslidmaatschap. Volgens de vereniging zouden zij daarom geen zitting mogen nemen in de nieuwe gemeenteraad van Echt-Susteren. (zaaknummer 201004081/1)

14.15 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Velsen-Noord' van de gemeente Velsen. Het plan heeft betrekking op de bedrijventerreinen rond de woonkern Velsen-Noord. Het gebied wordt begrensd door het Noordzeekanaal, het Corusterrein en de kern Velsen-Noord. Het provinciebestuur heeft het plan grotendeels goedgekeurd, maar heeft goedkeuring onthouden aan het zogenoemde Westelijk schiereiland. Volgens het provinciebestuur had dit gedeelte van het terrein aangewezen moeten worden als 'gezoneerd' terrein waardoor daar meer geluid mag worden geproduceerd dan op een niet-gezoneerd terrein. De gemeenteraad heeft het Westelijk Schiereiland echter bewust buiten het gezoneerde terrein gelaten. Daarom komt het college van burgemeester en wethouders van Velsen in beroep tegen deze beslissing van het provinciebestuur. Ook Delta Onroerend Goed komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Delta is het niet eens met de bestemming die aan zijn gronden is gegeven. Volgens het bedrijf biedt die bestemming veel minder gebruiksmogelijkheden dan het vorige plan. (zaaknummer 200907453/1)