De Nederlandse Bank

Het onderdeel Toezicht in het Bezoekerscentrum van de Nederlandsche Bank in nieuw jasje

Nieuwsbericht

Datum 22 juni 2010

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft het onderdeel Toezicht in haar Bezoekerscentrum geheel vernieuwd. Het toezicht op financiële instellingen en de toezichthouders zelf staan de laatste tijd volop in de belangstelling van publiek, politiek en media. Het nieuwe onderdeel is daarop een antwoord.

Na een introfilm waarin kort wordt uitgelegd wat toezicht inhoudt en in welk speelveld het opereert, is er een keuze uit vijf scenario's. Hierin komen zowel het toezicht door DNB op banken als op verzekeraars en pensioenfondsen aan bod. De scenario's lopen op in moeilijkheidsgraad en zijn geschikt voor vmbo t/m hbo. Het eerste scenario gaat over het verzekeren van een scooter; het tweede over sparen voor een vakantie en geld pinnen in het buitenland; in scenario drie komen de pensioenfondsen en hun beleggingen aan bod; scenario vier legt het idee achter de ziektekostenverzekering uit. Tenslotte behandelt het vijfde scenario een drietal dilemma's in het toezicht: transparantie versus geheimhoudingsplicht; regulering versus vrijheid; nationaal versus internationaal.

Toezicht is overigens slechts één van de onderwerpen die aan bod komen in het Bezoekerscentrum. In een rondleiding worden ook zaken belicht als Europa en de E(M)U, monetair beleid, betalingsverkeer, goud, en echte en valse eurobiljetten.

Links


* Bezoekerscentrum

---