Ingezonden persbericht


Persbericht
(1)
Rijswijk, 22 juni 2010

Oral history tijdens CKV, Nederlands en geschiedenis

Vakoverstijgend lesproject Register van de Dag van Gister

Met het vakoverstijgende lesproject Register van de Dag van Gister maken en leren leerlingen van het voortgezet onderwijs uit Noord- en Zuid-Holland geschiedenis uit persoonlijke verhalen van ouderen. Interviews, historisch onderzoek en een multimediapresentatie maken deel uit van de lessen. Via de website www.gister.nl maken de leerlingen de oral history van hun omgeving beleefbaar voor een breed publiek.

Jongeren brengen de herinneringen van senioren tot leven

Register van de Dag van Gister geeft de scholen educatieve en digitale middelen om het vak geschiedenis interessant te maken voor jongeren. Het lesproject maakt geschiedenis persoonlijk en daarom levendig en boeiend. Centraal in het lesproject staan oral history en de soundslide.

Oral History

Oral history is een methode om door middel van interviews vast te leggen hoe mensen de geschiedenis van hun eigen tijd beleefden. Leerlingen interviewen tijdens het project senioren over hun herinneringen aan alledaagse thema's zoals vriendschap, de eerste liefde, mode en uitgaan. "De interviews begonnen formeel, maar het was mooi om te zien hoe de afstand al snel kleiner werd." (CKV-docent Toon Tullemans, Aloysius College Den Haag)

Soundslide

Op de website www.gister.nl mixen de leerlingen de opnames met eigen verhalen en zoeken ze er afbeeldingen bij. Zo ontstaat de soundslide, een multimediashow rond een stukje levende privégeschiedenis. Alle soundslides komen op www.gister.nl te staan. Hier kan iedereen ze bekijken en beluisteren. "Met beeld en geluid kun je geschiedenis levendig maken." (CKV-docent Toon Tullemans, Aloysius College Den Haag)

Vakoverstijgend

Het project kan worden ingezet in de bovenbouw van de havo/vwo in de vakken CKV, geschiedenis en Nederlands, het liefst in combinatie. Bij Nederlands komen de interviewtechnieken aan de orde, bij geschiedenis de bredere historische context en bij CKV het ontwikkelen van de soundslides. De leerlingen leren dat ze meer gemeen hebben met senioren dan ze op het eerste gezicht zouden denken.

Register van de Dag van Gister is verkrijgbaar via Cultureel Erfgoed Noord-Holland (info@erfgoedbijdeles.nl) en Kunstgebouw (Zuid-Holland, register@kunstgebouw.nl). De kosten zijn E195,- voor een lespakket met docentenhandleiding en vijftien leerlingenhandleidingen met werkbladen. Cultureel Erfgoed Noord-Holland en Kunstgebouw ontwikkelden Register van de Dag van Gister samen met ProBiblio en Waag Society. Het VSB Fonds, de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland en RCOAK maakten dit mogelijk. -----------------------