Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Inbreng PvdA bij behandeling Kadernota 2010 in gemeenteraad: PvdA Haarlem roept op tot paars-groen kabinet

De PvdA-fractie heeft tijdens de behandeling van de Kadernota 2010 in de Haarlemse gemeenteraad de landelijke politiek opgeroepen om, net als in Haarlem, een paars-groen kabinet te vormen. Volgens de PvdA is zo'n kabinet het beste antwoord op de vragen die in deze tijd op de politiek afkomen. Daarnaast presenteerde de PvdA haar speerpunten voor de komende raadsperiode: werk voor iedereen, een sociale stad en wonen in een prettige buurt.

PvdA-fractievoorzitter Joyce Langenacker ging tijdens haar uitgebreid in op de verkiezingsuitslag van 9 juni. Langenacker: "Hoewel de PvdA blij is dat we bij de Tweede Kamerverkiezingen met afstand de grootste partij van de stad zijn geworden, zien wij dat ook in Haarlem de PVV fors is gegroeid. Daar schrikken wij van. Wij willen hier een antwoord op bieden door mensen kansen te blijven geven door werk, een goed sociaal beleid en een betaalbare woning in een prettige en veilige buurt. Daarom zetten wij deze drie onderwerpen centraal in ons werk in de gemeenteraad."

Langenacker deed daarnaast een oproep aan de landelijke politiek om, net als in Haarlem, een paars-groen bestuur te vormen. Zij riep de Haarlemse coalitiegenoten D66, GroenLinks en VVD op hier ook in Den Haag voor te pleiten. Langenacker: "Wij zijn voorstander van een paars-groen kabinet. Een ploeg met ambities, doch ook met duidelijke kaders en een ploeg die de situatie waarin we ons bevinden serieus neemt en daarvoor serieuze voorstellen wil doen om financieel maar qua idealen die boel op orde te krijgen. Een ploeg vergelijkbaar met onze ploeg hier."

De PvdA diende, samen met andere fracties, drie moties en amendementen in. Ten eerste vroeg de PvdA het college van b&w om bij het nieuwe kabinet aan te dringen op regulering van de teelt van cannabis voor coffeeshops. Wanneer dat wordt toegestaan wil de PvdA dat Haarlem hier een experiment mee start. Ook wil de PvdA het huidige handhavings- en sanctiebeleid voor coffeeshops tegen het licht houden. Ten tweede wil de PvdA de aanleg van het stadsnatuurpark in het Westelijk Tuinbouwgebied niet geheel schrappen, maar slechts uitstellen. Tenslotte diende de PvdA een amendement in om de afspraken uit het coalitieakkoord over hoe wordt omgegaan met een economische groei die groter is dan nu wordt verwacht ook in de Kadernota op te nemen.

*** EINDE PERSBERICHT ***


Noot voor redacties




Ingezonden persbericht