Gemeente Lochem


Veteranenbijeenkomst in de gemeente Lochem

Dinsdagavond 22 juni 2010 vindt in Gorssel en Eefde een bijeenkomst voor veteranen uit de gemeente Lochem plaats. Alle veteranen, jong en oud, zijn hiervoor uitgenodigd omdat niet iedereen in de gelegenheid is om op 26 juni de festiviteiten van de Nationale Veteranendag bij te wonen.

De veteranen verzamelen op 22 juni 2010 om 19.00 uur op de begraafplaats in Gorssel bij het Indiëmonument. Burgemeester Frans Spekreijse verwelkomt de veteranen waarna de Last post wordt geblazen. Na twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus, legt de burgemeester een krans en spreekt de aanwezigen toe.

Hierna gaat het gezelschap naar de Detmerskazerne in Eefde, waar het wordt welkom geheten door Kapitein Rijke. Na toespraken van burgemeester Spekreijse en de aalmoezenier wordt ook hier het Wilhelmus gezonden. De bijeenkomst wordt afgesloten met een kop koffie en een drankje.

Dit jaar zijn kinderen op een bijzondere manier betrokken bij de Veteranendag. Ongeveer tien leerlingen van de Joppeschool zullen er zowel in Gorssel als in Eefde bij zijn. Ze helpen bij de voorbereidingen en ook tijdens de bijeenkomsten op de begraafplaats en in de Detmerskazerne steken ze hun handen uit de mouwen. Op de begraafplaats leest een van de kinderen een gedicht voor. Alle kinderen leggen een bloem bij het monument.

De gemeente Lochem telt ongeveer tweehonderd veteranen. Het zijn inwoners die in de periode 1940-1945, in Indië, Nieuw Guinea of Korea hun militaire dienst hebben vervuld, of aan latere militaire missies hebben deelgenomen. Het gaat daarbij ook om recentere missies zoals die in Libanon, Srebrenica of Uruzgan.