Duiven geen gevaar voor gezondheid


Vlissingen, 20100622 -- Het bericht in de diverse media dat duiven 'vliegende ratten' zouden zijn, is onjuist. Duiven zijn vogels met vleugels en zijn geen knaagdieren. De vergelijking met ratten gaat dan ook volledig mank. Dat duiven net als alle andere vogels bacteriën bij zich dragen is niets nieuws. Er leven naar schatting 250.000 stadsduiven in Nederland. Het aantal vogels in de Nederlandse tuinen beloopt echter in de miljoenen.

Waar het om gaat is of ziekten ook daadwerkelijk van duiven op mensen worden overgedragen. In de praktijk blijken bijvoorbeeld de infecties met papegaaienziekte (Chlamydophila psittaci) bij mensen te ontstaan door contact met papegaai-achtigen bij mensen in huis. In Nederland zijn dat 30 tot 40 gevallen per jaar.

Onderzoek door Prof. Dr. Daniel Haag-Wackernagel van de Universiteit in Basel heeft uitgewezen dat er wereldwijd slechts 176 meldingen zijn van ziekte-overdracht van duiven op mensen vanaf 1941 tot 2003. Ook de Nederlandse Prof. Dr. G.M. Dorrestein concludeert na veelvuldig onderzoek naar duiven en ziekten dat stadsduiven nagenoeg geen risico vormen voor de volksgezondheid. Dus waarover praten we eigenlijk?

Marleen Drijgers van de Landelijke Werkgroep Duivenoverlast concludeert dat uit de praktijk blijkt dat duiven geen gevaar vormen voor mensen. Men heeft een veel grotere kans om ziek te worden van collega's, klasgenoten, de parkiet bij oma, de eigen kat in huis of de hond van de buren, dan van duiven die in een stad rond vliegen.

Landelijke Werkgroep Duivenoverlast





Ingezonden persbericht