Stichting Bouw Research

PERSBERICHT

Bouwen met de natuur als inspiratiebron

SBR Duurzaamheidscongres 2010 op 22 juni in Amersfoort

Het SBR Duurzaamheidscongres 2010 wil 22 juni tonen wat de bouw in de praktijk kan met Cradle to Cradle. Met haar bijdrage 'Bouwen als een boom' laat Louise Vet van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) zien dat de natuur volop aanknopingspunten biedt. Samen met Jip Louwe Kooijmans van de Vogelbescherming Nederland maakt zij duidelijk hoe gebouwen natuurvriendelijker, dus duurzamer kunnen worden ontworpen.

Thema van het SBR Duurzaamheidscongres 2010 is Cradle to Cradle bouwen. Aan de hand van talloze voorbeelden krijgen de deelnemers inzicht in de mogelijkheden van diverse duurzaamheidsconcepten voor hun eigen praktijk.

Volop inspiratie
Het ochtendprogramma is plenair. Toonaangevende sprekers geven hun visie op het thema. Tussendoor is er gelegenheid om een informatiemarkt te bezoeken. Het middagprogramma bestaat uit een groot aantal parallelsessies over specifieke deelthema's, waaruit de deelnemers een keuze kunnen maken. Louise Vet en Jip Louwe Kooijmans delen hun praktijkvoorbeelden met de congresdeelnemers tijdens de parallelsessie Bouwmethodiek.

De boom als metafoor
Vet vertelt volgens C2C principes hoe je een boom als uitgangspunt kunt nemen voor je bouwproject. Zij doet dit vanuit haar expertise als bioloog én haar ervaring met het ontwerp van de nieuwe huisvesting voor het NIOO. De Vet wijst op de parallel tussen de voordelen van een boom en een gebouw voor de directe omgeving: beide kunnen het aantal beschikbare diersoorten vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een groen dak op de nieuwbouw, beplant met inheemse vegetatie.

Natuurvriendelijker bouwen
Vogelbescherming Nederland heeft samen met BAM Utiliteitsbouw een checklist ontwikkeld. Hiermee kan iedere bouwonderneming zijn projecten en de directe omgeving natuurvriendelijker maken. Door middel van het beantwoorden van enkele ja/nee vragen, kunnen eenvoudige maatregelen worden toegepast die goed zijn voor de stadsnatuur en speciaal voor vogels. Jip Louwe Kooijmans gaat nader in op deze maatregelen en geeft concrete voorbeelden.

Voor wie?
Dit congres is bedoeld voor iedereen die werk wil maken van duurzaam bouwen, waaronder beleidsmakers, opdrachtgevers, ontwerpers, bouwers, installateurs, adviseurs, toetsers en facility managers.

Wanneer?
Het congres vindt plaats op 22 juni 2010 in De Rijtuigenloods in Amersfoort. Deelname kost ¤ 295,00 exclusief btw.
Aanmelden kan online via de website van SBR: www.sbr.nl/duurzaamheidscongres.