Ingezonden persbericht


--- P E R S A A N K O N D I G I N G ---

Opening Nationaal Glasmuseum op 22 juni

Droom wordt werkelijkheid

Op 22 juni 2010 wordt het Nationaal Glasmuseum feestelijk heropend. De heropening is het sluitstuk van een veranderingsproces dat zo'n negen jaar geleden begon. Al vanaf het moment dat het doek voor het glasmuseum bijna viel, in 2001, is hard gewerkt aan de heropening van een nieuw, volkomen actueel en maatschappelijk ingebed museum. Het nieuwe museum is gevestigd in twee riante dijkvilla's aan de Lingedijk in Leerdam en beschikt over een ruim 1.600 m2 grote museumtuin. Hier zal, naast zes á zeven regelmatig wisselende tentoonstellingen, de gehele collectie van het museum permanent gepresenteerd worden in het Transparante Depot: vier loopbruggen die de villa's over alle verdiepingen met elkaar verbinden.

Het museum is niet alleen in een nieuwe jas gestoken maar heeft haar eigen functie in de afgelopen jaren volledig herdacht. Is het Nationaal Glasmuseum nog wel een museum te noemen? In 2004 schreef Arnoud Odding, nu directeur van het Glasmuseum, met Tiziana Nespoli het boek Het Gedroomde Museum waarin hij zijn ideeën over de plek van het museum in de samenleving uit de doeken deed; een polemisch pamflet voor vernieuwing van de museumsector. Nu zes jaar later staan we aan de vooravond van de heropening van zo'n gedroomd museum: een plek waar gedacht en gelachen wordt, gediscussieerd en geëxperimenteerd.

Wat is het Nationaal Glasmuseum? Een sociaal netwerk, een ontmoetingsplek voor gelijkgestemden, een glaslaboratorium, een glaswerkplaats waar nationale en internationale kunstenaars en ontwerpers aan het werk zijn, een fabriek, een culturele onderneming, uitgever, mogelijk zelfs een school. Maar ook is het een kenniscentrum dat de gehele collectie online inzet om kennis te verwerven en te verspreiden, kennis die via iPod's ook toegankelijk zal zijn in het fysieke museum. Je kunt je bijna beter afvragen wat het museum niet is.

De opening van het fysieke museum is de kroon op een transformatieproces dat in de afgelopen jaren ondermeer leidde tot de verandering van de eigen glasblazerij in een glaslab waar jaarlijks tientallen ontwerpers en kunstenaars experimenteren en tot de presentatie van de complete collectie op het nieuwe digitale kenniscentrum.

Bij deze aankondiging is een achtergrondartikel gevoegd waarin uitgebreid ingegaan wordt op de vele vernieuwingen die met de steun van ruim 140 vrijwilligers en de inzet van 18 gedreven medewerkers zijn doorgevoerd in het Nationaal Glasmuseum.

--- E I N D E B E R I C H T ---