Ingezonden persbericht


Opening 22 juni

Stal van de toekomst vangt op innovatieve wijze fijnstof af

Environmental Nano Solutions Europe (ENS) heeft - in samenwerking met onder andere de TU Delft en Lemnis Lighting - een zeugenstal in het Limburgse Meerlo voorzien van de nieuwste technieken op het gebied van lucht- en lichtbehandeling. Deze `stal van de toekomst' is onder andere uitgerust met mesopisch licht en een geavanceerde installatie die fijnstof afvangt. Tijdens de opening op 22 juni 2010 zullen de diverse betrokkenen een toelichting geven op de gebruikte technieken.

De stal in Meerlo is de eerste grote gecombineerde praktijktest van diverse technieken die bedoeld zijn om overlast van stallen te beperken en het welzijn van de dieren te vergroten terwijl de kosten voor de boer omlaag gebracht worden.

Mesopisch licht
Mesopisch licht is speciaal led-licht wat het meest lijkt op maanlicht. Dit licht zorgt voor een andere verdeling in de kegeltjes en staafjes die mensen en dieren gebruiken bij het kijken. Hierdoor kost het minder moeite om te kijken. Dit heeft een bewezen positief effect op het dierenwelzijn.

Gecombineerd luchtreinigingssysteem uitgaande lucht Deze luchtwasser van ENS is het alternatief voor de gecombineerde luchtwasser. Dit systeem reduceert fijnstof, ammoniak en geur in de uitgaande lucht. Met het energie verbruik van een lamp en het vermijden van het gebruik van chemicaliën is dit dé luchtwasser voor de toekomst. Daarnaast is het systeem als enige ter wereld uitgerust met een continue meting van fijnstof- en ammoniakuitstoot.

Fijnstof afvang ingaande lucht
Door het afvangen van de stofdeeltjes in de ingaande lucht kunnen de aerosolverspreidbare virussen en bacteriën worden gereduceerd. Dit verlaagt de ziektedruk bij de dieren. Daarnaast biedt het een extra bescherming tegen aerosol verspreidbare ziektes als b.v. de varkenspest.

Fijnstof reductie stallucht
Door het bewegen van de dieren komt er stof vrij. Wanneer wij de stof in de stal kunnen reduceren heeft dit een positieve werking op de emissie. Daarnaast hebben de dieren en de ondernemers minder last van de stof in de lucht en wordt de verspreiding van ziektes bemoeilijkt.

Programma
Het programma van de opening ziet er als volgt uit: 14:00 Opening door Mevr. E.J.J. van de Vorle-Houben, ENS Europe B.V.

14:15 De principes van het afvangen van fijnstof en gassen met positieve ionisatie, Prof. Dr. Ir. Jan Marijnissen, TU Delft

14:30 De realisatie van het afvangsysteem en de mogelijkheden van positieve ionisatie, Drs. Ing. Bob Ursem, TU Delft

14:45 Ecologisch verantwoord hergebruik van uitstoot in de bio-industrie, Prof. Dr. Erik Kelder, TU Delft

15:00 Mesopisch led-licht, Dhr. Ruud Koornstra, Tendris B.V.

15:15 Opening van de stal van de toekomst door Burgemeester De Rooij, gemeente Horst aan de Maas

15:30 Bezichtiging van de stal en demonstraties

16:00 Afsluiting door Mevr. E.J.J. van de Vorle-Houben, ENS Europe B.V.

16:10 Aansluitende borrel

17:00 Afsluiting




Ingezonden persbericht