Evangelische Omroep

Hilversum, vrijdag 18 juni 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 25

Het Familiediner, dinsdag 22 juni, 15.05 uur, Nederland 2 Op de oude, vergeelde foto is het nog een gezellig gezin: Marian met haar moeder en oudere broers Jan, Rick en Hans. Jaren later is er weinig meer van over. Op het moment dat Jan besluit te hertrouwen en Hans als enige niet op de hoogte wordt gebracht, barst de bom. De nieuwe partner verstoort ook de verstandhouding tussen Jan en Rick. Langlopende irritaties, misverstanden en koppigheid doen de rest. Wat overblijft zijn herinneringen aan betere tijden en drie mokkende broers, elk te gekrenkt en trots om de eerste stap te zetten op weg naar verzoening. De zoon van Marian, Michiel, vindt het welletjes. Hij schakelt Het Familiediner in. Aan Bert van Leeuwen de schone taak de heren weer gezamenlijk aan tafel te krijgen.en op de foto.

Jong, woensdag 23 juni, 15.20 uur, Nederland 2
Ik heb een verstandelijke beperking
Je hebt een verstandelijke beperking en probeert een zo normaal mogelijk leven te leiden. Hoe is het als je begeleiding nodig hebt om te kunnen wonen en werken en je ogenschijnlijk simpele dingen soms niet snapt? Manuel volgt twee mensen met een verstandelijke beperking en ontdekt dat hij nog best wat kan leren.

Wouter (23) woont in een woongroep voor jongeren met een verstandelijke beperking. Hier leert hij alles wat hij nodig heeft om uiteindelijk zelfstandig te kunnen wonen. Soms maakt hij fouten en heeft hij begeleiding nodig. Maar hij leert snel en het gaat erg goed met hem. Wouter werkt in een eetcafé in zijn dorp waar mensen met een verstandelijke beperking werken. Als echte horecaman leert hij Manuel de fijne kneepjes van het vak.

Celeste (25) heeft een verstandelijke beperking maar heeft hierover een heel eigen visie. Celeste: 'Ik ben meer dan mijn beperking. Ik ben vooral mens!' Ze vindt het niet belangrijk of mensen wel of geen beperking hebben. Ze heeft meer last van hoe anderen haar soms behandelen dan van haar beperking zelf. Geloof speelt een grote rol in haar leven en ze neemt Manuel mee naar haar bijbelclub waar ze op haar eigen manier met het geloof bezig is.

Het Familiediner, donderdag 24 juni, 15.05 uur, Nederland 2 'Je lijkt precies op je vader', riep moeder Wil tegen haar zoon. Dat had ze beter niet kunnen zeggen: sindsdien wil Christian geen contact meer. En nu heeft Wil spijt. Ze wil wel haar excuus aanbieden, maar hoe? De Sorry-limo biedt uitkomst.

'Eigenlijk was het helemaal niet zo erg', vinden zowel Carla als Margriet. Toch dreigt er een eind te komen aan hun 30-jarige vriendschap. Want wie zet de eerste stap als beide partijen wachten op de ander? Carla's dochter Raquel vraagt Bert van Leeuwen te bemiddelen. Terwijl Raquel samen met chef-kok Sandra het familiediner bereidt, probeert Bert de strijdende partijen aan tafel te krijgen.

Jong, donderdag 24 juni, 19.00 uur, Nederland 3
Zij versteent, zij valt uit elkaar
In deze aflevering ontmoet Manuel Jolanda (23) en Astrid (16). Terwijl bij Jolanda al haar gewrichten zo los zitten dat ze constant uit de kom schieten, groeien bij Astrid de botten langzaam aan elkaar. Hierdoor versteent haar lichaam en raakt ze langzaam gevangen in haar eigen lichaam. Astrid heeft de uiterst zeldzame ziekte Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (FOP). Dit betekent dat haar lichaam extra bot aanmaakt, waardoor gewrichten vastgroeien. Er is niets aan te doen, opereren maakt de situatie zelfs erger. Ondanks dat haar rechterkant vastzit en ze niet kan zitten, staat Astrid vrolijk in het leven. Manuel zoekt haar op in België. Als kind had Jolanda soms op rare plekken bulten die pijn deden. Maar als ze er een flinke klap op gaf of tegen een deurpost rende, verdween de bult en ging ze over tot de orde van de dag. Vanaf haar 18e word de pijn steeds erger en ruim twee jaar geleden blijkt dat Jolanda het Ehler Danlos Syndroom (EDS) heeft. Een bindweefselziekte waardoor bij de kleinste beweging haar gewrichten uit de kom schieten. 'Als ik hard nies, nies ik mijn schouder uit de kom.' Manuel ontmoet haar en haar EDS-vriendinnen, gekscherend de bouwpakkettenclub genoemd, bij een helikoptervlucht en of ze daar zonder brokken uitkomen, zie je vanavond!

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 25 juni, 15.00 uur, Nederland 3 Een stem in een tas
Elly en de kinderen wachten tot Dop en Kurk komen om naar het verhaal te luisteren. Ze wachten en wachten. Maar Dop en Kurk komen helemaal niet. Ze zijn ver weggewandeld met een stem in een tas. Waar zijn ze nou? Misschien moeten Elly en de kinderen ze maar gaan zoeken anders komen ze nooit meer terug in de Wiebelwagen.

Checkpoint, zaterdag 26 juni, 9.50 uur, Nederland 3 De wind raast weer door de haren van de testers in de windtunnel. Je spullen liggen veilig in een dikke kluis, maar kun je een kluis eigenlijk kraken? Wij gaan het testen. Ook de oven bakt een aantal prodcuten lekker bruin. Wat smelt en wat vliegt in brand? En wie heeft de meest groene vingers en daarmee de beste tuinman? De jongens of de meiden?

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 26 juni, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt komt deze keer vanuit de Martinikerk in Franeker. Muzikale medewerking verlenen het Gereformeerd Drachtster Mannenkoor onder leiding van Bert van de Wetering, en Con Amore Musica dat gedirigeerd wordt door Gerben van der Veen. Zij zingen samen met het begeleidende trombone-ensemble BoneBrass, fluitiste Krista van den Esker, pianist Jorrit Woudt en organist Ronald IJmker prachtige liederen onder leiding van Martin Zonnenberg. Uniek voor deze opname is dat er een aantal liederen uit de bundel '80 lieten út Taizé' met Friese teksten zullen worden gezongen.

Blauw Bloed Extra, zaterdag 26 juni, 19.35 uur, Nederland 2 In de komende uitzending van Blauw Bloed Extra starten we een unieke serie over het Deense koningshuis. Dit jaar is namelijk een bijzonder jaar voor de Deense koningin Margrethe. Een paar weken geleden deden we al verslag van alle feestelijkheden rond de 70ste verjaardag van koningin Margrethe. Maar er is meer, want in het afgelopen jaar heeft de Deense koninklijke familie zich uitgebreid laten volgen door een televisiecamera. En dat levert natuurlijk unieke beelden op. Want behalve tijdens de officiële gelegenheden lieten de Deense royals zich ook filmen tijdens hun privé-momenten. Kijk en geniet van de bijzondere serie 'Kingdom behind the scènes' of te wel 'Koninkrijk achter de schermen'.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 27 juni, 9.20 uur, Nederland 1 Ds. André Priem is deze week de gastpresentator van Nederland zingt in de zomer. Hij gaat naar Ameland en ontmoet daar Hans en Jannie Boven. Zij organiseren vanaf het eiland robbentochten met hun boot de Zeehond. De komende drie zondagen gaat André met hen mee, in de hoop dat hij ook zeehonden te zien krijgt! In deze eerste aflevering maakt hij kennis met Hans en Jannie, hun eiland, en natuurlijk de zeehondenboot. André raakt onder de indruk van de sfeer en vooral de rust die het eiland, en ook zijn bewoners, uitstralen. 'Wij eilanders laten ons de kop niet gek maken', zeggen Hans en Jannie. Ds. Priem houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 27 juni, 14.45 uur, Nederland 3

Schuld
De Bijbel zegt: 'Wees sterk, en laat je handen niet verslappen want er is loon naar je werk." Tanya gaat met haar klas naar Berlijn. Leuk, toch? Het kost alleen 400 euro, en dat heeft Tanya's moeder niet. Niet dat het haar moeder iets interesseert, zij heeft genoeg aan haar eigen problemen. Nee, als Tanya mee wil dan moet ze zelf iets bedenken. Ze neemt een bijbaantje en werkt hard. Ze heeft het geld bijna bij elkaar verdiend. Alles lijkt goed te komen, maar dan staat er een man voor de deur.

'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

Fearfighters, zondag 27 juni, 19.05 uur, Nederland 3 Hondenvrees
Margriet, Carolien en Anne zijn doodsbang voor honden! Margriet (18) durft zelfs niet meer over straat; als ze een hond ziet raakt ze in paniek en móet ze omlopen. Ook Carolien (24) loopt gerust kilometers om als er een hond in de buurt is. Maar...die extreme angst voor honden geeft ze liever niet aan haar zoontje door. En Anne (24) gaat in de zomer niet op haar slippers over straat, want laarzen voelen een stuk veiliger!

In de serie Fearfighters gaan drie kandidaten de ultieme strijd aan met hun fobie. Onder deskundige begeleiding van angst-therapeut Yvette en EO-presentator Manuel Venderbos komen de kandidaten oog in oog te staan met hun grootste nachtmerrie of angst. Wie durft de confrontatie aan?

Wildlife Africa, zondag 27 juni, 19.10 uur, Nederland 2 Dag en nacht op de savanne
Het is de vraag of dieren besef hebben van tijd, van verleden of toekomst. Toch weten ze, zonder zandloper, kalender of waterklok, waar ze zich in de tijd bevinden. Alle dieren hebben hun eigen markeerpunten, waardoor ze kunnen functioneren in het moment en waarmee ze hun toekomst en hun gemeenschapsleven kunnen organiseren. Een concrete uitdrukking van tijd is voor ieder dier hetzelfde: de zonsopgang. De zonsopgang fungeert niet alleen als een wekker, hij activeert het gehele lichaam voor het klassieke spel van de savanne: de wedloop van aaseters. En dan is tijd heel betrekkelijk...

God in de Lage Landen, zondag 27 juni, 21.10 uur, Nederland 2 God in de kerk
Een zesdelige documentaire serie, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid, over het verleden én het heden van God in de Lage Landen. In de derde aflevering van God in de Lage Landen vertelt Ernst Daniël Smid hoe kerktorens het Nederlandse landschap domineren. Maar langzaam verandert het huis van God tot een statussymbool voor de stad. Bisschop Jan Van Arkel vindt dat de Domtoren best wat hoger mag worden dan gepland. Geert Grote gaat in protest tegen dit dure project en schrijft het boekje Contra Turrim Traiectensem: Tegen de Toren van Utrecht. Hij vergelijkt de Dom met de Toren van Babel. De kerk wordt een drukbezochte plaats waar mensen graag gezien willen worden. Rijken kopen kerkbanken en praalgraven. In de 16e eeuw zijn veel protestanten de pracht en praal zat. Na de Beeldenstorm worden de meeste katholieke kerken hergebruikt door protestanten. De focus komt te liggen op Bijbellezing en prediking. Kerkklokken hadden een belangrijke functie. Als er iets te melden was, werden de klokken geluid. Rogier Schokker van het Utrecht Klokkenluiders Gilde legt uit wat klokgelui voor betekenis had en nog steeds heeft. De kerkklokken roepen de mensen nog wel op om naar de kerk te gaan, maar steeds minder mensen geven er gehoor aan. Tenminste niet op zondag. In de Amsterdamse Kalverstraat , dé winkelstraat van Nederland, staat de Petrus en Pauluskerk, beter bekend als De Papegaai. Met 'een kwartiertje voor God' nodigt deze kerk de winkelende mensen uit om naar binnen te komen, en dat doen ze! Wat zoeken de bezoekers hier? Ondanks de enorme terugloop in kerkgang wordt er in Oud-Beijerland een nieuwe kerk gebouwd, De Open Hof. Ontwerper Victor de Leeuw en Ina in 't Veld vertellen hoe ze deze kerk geschikt willen maken voor gelovigen en zoekenden van nu.

Hoedoejijdat.nu, zondag 27 juni, 23.50 uur, Nederland 2 Mijn naam is Kim en ik ben 29 jaar. In 2006 was ik betrokken bij een auto-ongeluk. Ik heb verschillende fysieke klachten en ook veel last van concentratie- en slaapproblemen met paniekaanvallen en hyperventilatie. Op fysiek, sociaal, emotioneel, mentaal en ook op financieel gebied, heb ik veel moeten inleveren. De pijn vreet energie. Ik werd genoodzaakt om van een 32-urige werkweek als doktersassistente te minderen naar 10 uur per week. En dan moet ik tussendoor nog vaak uitrusten. Accepteren om ermee om te gaan kan ik nog steeds niet. Ik hoop dat jullie mij wat tips kunnen geven hoe ik er beter mee om kan gaan.

Met deze vraag van Kim begint Hoedoejijdat.nu. Zij is de gast van deze aflevering en hoopt in het programma een stap verder te komen. Herman Wegter gaat bij haar op bezoek en heeft een dvd met tips van een dominee, een coach en een ervaringsdeskundige bij zich. In de uitzending krijgt Kim onder andere een boodschap van de veroorzaker van het ongeluk en gaat ze terug naar de plek des onheils.

Ondertussen gaat Mirjam Bouwman op straat op zoek naar mensen die ook de neiging hebben om conflicten uit de weg te gaan.

Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!


---
Noot voor redactie,