Gemeente Amersfoort

Persbericht Raadsgriffie Amersfoort - maandag 21 juni 2010

Dinsdag 22 juni raadsvergadering voordracht burgemeester

Dinsdag 22 juni 2010 is er een extra openbare raadsvergadering. Op de agenda staat de voordracht van de raad voor een nieuwe burgemeester van Amersfoort.

De vergadering begint om 19.30 uur en wordt gehouden in de raadzaal in het Stadhuis. De bijeenkomst is live te volgen via internet: www.amersfoort.nl/gemeenteraad

Totstandkoming voordracht

Naar het ambt van burgemeester van Amersfoort hebben 33 kandidaten gesolliciteerd. De Commissaris van de Koningin heeft daaruit een voorselectie gedaan en een advies gegeven aan de vertrouwenscommissie uit de raad. De vertrouwenscommissie heeft met een aantal kandidaten gesprekken gevoerd. In een besloten raadsvergadering doet de vertrouwenscommissie verslag van haar bevindingen en geeft een conceptaanbeveling van twee kandidaten die naar haar oordeel voor voordracht in aanmerking komen. De raad beslist welke kandidaat als eerste wordt voorgedragen. In de openbare raadsvergadering van aanstaande dinsdag besluit de raad om de aanbeveling, zoals die in de besloten vergadering is vastgesteld, naar de Minister van Binnenlandse Zaken te sturen en wordt de naam van degene die als eerste op de aanbeveling staat bekend gemaakt. De namen van andere kandidaten zijn geheim, zoals wettelijk is vastgelegd.

Vervolg procedure

De aanbeveling van de gemeenteraad gaat naar de Minister van Binnenlandse Zaken. De minister heeft een gesprek met de (eerste) kandidaat en doet vervolgens een voordracht tot benoeming aan Hare Majesteit de Koningin. Door de ondertekening van het Koninklijk Besluit en contrasignering door de politiek verantwoordelijke minister van BZK wordt de benoeming een feit. Daarna wordt de nieuwe burgemeester beëdigd door de Commissaris van de Koningin.

Noot voor de redactie,