Ingezonden persbericht


PERSCONFERENTIE: Hoe veilig zijn olie- en gasboringen in de Noordzee?

Dinsdag 22 juni 2010, 11.00 - 11.30
Perszaal PHS 0 A 50, perscentrum, Europees Parlement, Brussel

Op dit moment is er een grote olieramp in de Golf van Mexico gaande. Europarlementariƫrs Bas Eickhout (GroenLinks), Bart Staes (Groen!), Michele Rivasi (Europe Ecologie) gingen na hoe het met de veiligheid van olie- en gasboringen in de Noordzee gesteld is. De controle blijkt momenteel zo goed als afwezig en de EU is niet goed uitgerust om op te treden bij ernstige problemen. Er is nu al een constante vervuiling aan de gang in de Noordzee en de lijst van veiligheidsincidenten is aanzienlijk. Mogelijkheden tot controle zijn echter wel voorhanden net als alternatieven voor de huidige risicovolle olie-ontginning.

Sandy Luk, advocaat van Client Earth onderzocht de bestaande EU- regelgeving en Gabriella Zanzanaini, European Affairs Food & Water Europe program bestudeerde de olieramp in de Golf van Mexico en trekt paralellen met de situatie in de Noordzee. Zij zullen hun conclusies toelichten tijdens de persconferentie.

De millieucommissie van het Europees Parlement bespreekt dit onderwerp morgen om 16.00 uur. De Raad en de Commissie geven een verklaring over olie- en gasboringen in de Noordzee tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg.