Gemeente Bronckhorst

Ontwikkeling centrum Hengelo (Gld) start na zomer

Herinrichting openbare ruimte rondom kerk krijgt vorm

De gemeente Bronckhorst start na de zomer met de herinrichting van de openbare ruimte rondom de kerk in Hengelo (Gld). Het 'rondje om de kerk' is één van de concrete uitvoeringen van het eind 2009 door de gemeenteraad vastgestelde Masterplan Hengelo Centrum.

Het centrum van Hengelo krijgt hiermee een kwaliteitsverbetering. De groene ruimte rondom de kerk blijft behouden. Aan de noordzijde van de kerk komt een plein dat gebruikt kan worden als verblijfsgebied en parkeerruimte. Hier bestaat tevens de mogelijkheid terrassen te realiseren. De gemeente koos in goed overleg met de ondernemers, kerkbestuur en Dorpsbelang Hengelo voor deze invulling. Een invulling met extra terrasruimte langs de Spalstraat ten koste van de huidige parkeerplaatsen, wordt door ondernemers niet als gewenst gezien. Ook zien zij op dit moment geen mogelijkheden om dit terras te exploiteren. Voor de inrichting van het plein wordt hetzelfde materiaal gebruikt als in de Spalstraat en Banninkstraat.

Gemeente en Dorpsbelang Hengelo hebben in goed overleg afgesproken dat indien hieraan in de toekomst wel behoefte is zij de mogelijkheden serieus zullen bekijken. Dorpsbelang Hengelo is voorstander van een voortvarende uitvoering van het Masterplan Hengelo Centrum.

De gemeente is voornemens de rijbaan in de Spalstraat aan te passen. Veel gebruikers ervaren deze weg als onplezierig en gevaarlijk. In de Raadhuisstraat wordt een vergroting van de capaciteit van de riolering gerealiseerd. Dit is nodig in verband met de regenwateroverlast aan de Snetlageweg. Voor het oude gemeentehuis zullen enkele tijdelijke parkeervakken komen. Een definitieve invulling van dit deel wordt in een volgende fase opgestart. Parkeren in het hele centrum is straks uitsluitend toegestaan in de daarvoor aangeduide vakken.

Gelijktijdig met de werkzaamheden in het centrum wordt ook de Kervelseweg gereconstrueerd. In de Kervelseweg komt een regenwaterriool, dat dient als overstortleiding van het infiltratieriool in de Raadhuisstraat naar de sloot langs de provinciale weg. De Kervelseweg wordt hierbij ook afgekoppeld.

In het voorjaar konden belangstellenden inspreken op de conceptplannen. Dit leverde verschillende reacties op (o.a. ten aanzien van de verkeersveiligheid in de Spalstraat). Deze zijn opgenomen in een reactienota die nu is vastgesteld. In de zomer start de aanbesteding van de werkzaamheden. Na de zomervakantie zal de aannemer bekend zijn. Hierna volgt meer informatie over werkwijze, fasering en planning. In het voormalige gemeentehuis aan de Raadhuisstraat komt een informatieruimte. Deze ruimte wordt na de bouwvak gedurende een spreekuur bemand. Ondernemers en inwoners kunnen hier terecht met vragen over de realisatie.

Hengelo Gld, 15 juni 2010




Gemeente Bronckhorst