Gemeente Bronckhorst

Bronckhorst past beleid verbranden afvalstoffen aan

Meer speling bij stookontheffing

De gemeente Bronckhorst heeft haar beleid voor het verbranden van afvalstoffen aangepast. Door de aanpassing kunnen we de aanvragen voor het verbranden van afvalstoffen efficiënter afhandelen. De aanvrager krijgt meer speling bij het gebruik maken van de ontheffing, wat handig is in geval van slechte weersomstandigheden. Afgelopen jaren is het vaak voorgekomen dat inwoners hierdoor na afloop van de genoemde stookperiode in de ontheffing verlenging van de ontheffing moesten aanvragen. Om deze extra stap voor de inwoners zo veel mogelijk te voorkomen, wordt de stookperiode verruimd.

Landschapsbeheer
Voor de gemeente is het van belang dat het buitengebied aantrekkelijk blijft. Het onderhouden van landschappelijke elementen speelt daarbij een belangrijke rol. Om de bewoners van het buitengebied hierbij te betrekken, wil de gemeente zo eenvoudig mogelijke afvoermogelijkheden van snoeihout voor deze groep inwoners. Op dit moment bestaan er naast het verbranden nog geen goede alternatieven die kostentechnisch interessanter zijn. Verder helpt een snelle ontheffing voor verbranding van snoeihout uit het buitengebied bij het bestrijden van besmettelijke ziekten in bomen en struiken.

Snoei- en groenafval
Het verbranden van hout, snoeihout en takken afkomstig uit tuinonderhoud in het buitengebied, bebouwde kom of binnen een inrichting op grond van de Wet milieubeheer, valt niet onder deze versoepelde aanpassing van het beleid. Dit groenafval moet worden afgevoerd (container, milieustraat) of moet worden verwerkt in een composthoop.


---

Hengelo (Gld), 22 juni 2010