Gemeente De Wolden


Persbericht












Zuidwolde, 22 juni 2010





Gemeente De Wolden streeft naar zorgvuldige afweging bezuinigingsmogelijkheden

Ook de gemeente De Wolden moet kijken naar haar uitgaven naar aanleiding van de economische crisis en de rijksbezuinigingen. Het college van burgemeester en wethouders van De Wolden wil eind 2010 zicht hebben op bezuinigingsmogelijkheden en de effecten ervan. Hoewel het proces van bezuinigingen nog concreet gemaakt moet worden, wil de gemeente haar inwoners hierbij vanaf de zomer actief en zorgvuldig betrekken. De aangekondigde bezuiniging is een complex vraagstuk dat invloed zal hebben op inwoners, ondernemers en belangenverenigingen.

Hoeveel bezuinigen?
Het Rijk heeft aangegeven vanaf 2012 stevig in het gemeentefonds te gaan snijden. Om hoeveel geld het exact gaat, is niet bekend. Henk Lammers, wethouder financiën: "Het college van De Wolden stelt zich ten doel E 1,5 miljoen te gaan bezuinigen. We zullen echter E 2,5 miljoen aan bezuinigingsvoorstellen in kaart brengen. Hiermee creëren we een half miljoen aan discussieruimte en een half miljoen voor nieuw beleid. Concreet betekent dit De Wolden E 2
miljoen wil bezuinigen vanaf 2012. Een zorgvuldige afweging van verschillende belangen is dan ook op zijn plaats."

Wanneer?
Een bezuiniging van E 2 miljoen heeft gevolgen voor de inwoners van De Wolden. Eerder is al E 1,1 miljoen bezuinigd. Vanaf 2012 gaat het knellen en het gemeentebestuur vindt het van belang om nu al te kijken naar de effecten van deze bezuinigingen op de begroting. Door onder meer de kabinetsformatie verwacht de gemeente dat zij op z'n vroegst laat in het najaar 2010 te horen te krijgt wat de korting op het gemeentefonds gaat worden.


Voorbereidingen

Vanaf eind 2008 bereidt de gemeente zich al voor op de aangekondigde Rijksbezuinigingen. In nauw overleg met de financiële werkgroep is het college met de medewerkers hard aan de slag gegaan om uit te zoeken hoe de te verwachten bezuinigingsopgaven ingevuld kunnen worden. Hierbij wordt rekening gehouden met krimp en vergrijzing, ontwikkelingen arbeidsmarkt & werkgeverschap en milieu en duurzaamheid. Concrete bezuinigingsthema's zijn onder andere het kwaliteitsniveau van het werk, wettelijke en niet wettelijke taken, bedrijfsvoering waar onder gevolgen van de keuzes voor functies en medewerkers, samenwerking met andere organisaties/ partijen, de Gemeenschappelijke Regelingen en subsidies.

Inbreng inwoners
De inbreng van inwoners stelt de gemeente op prijs. Het meedenken bij ingrijpende beslissingen kan de kwaliteit van de besluiten verhogen en creëert tegelijkertijd draagvlak voor de genomen beslissingen. Hoe de gemeente haar inwoners wil betrekken wordt na de zomer duidelijk.