Gemeente De Wolden



Persbericht





Zuidwolde, 22 juni 2010




De Wolden maakt inwoners vertrouwd met CJG
Nieuwsbrief voor inwoners over het CJG

Om inwoners bekend te maken met het Centrum Jeugd en Gezin brengt de gemeente De Wolden een nieuwsbrief uit met daarin informatie over de functie van het CJG, voor wie het CJG is en wat de meerwaarde is van het CJG.
In De Wolden hebben Icare, Bureau Jeugdzorg, GGD Drenthe
en Stichting Welzijn de samenwerking opgezocht om onder regie van De Wolden tot het Centrum voor Jeugd en Gezin te komen. De voorbereidingen voor de realisatie van het CJG zijn op dit moment in volle gang. De gemeenteraad heeft op 10 juni hiervoor het ondernemingsplan vastgesteld.

De nieuwsbrief wordt meegegeven aan de kinderen van de basisscholen en de gemeente zorgt voor verspreiding via onder meer huisartsen, consultatiebureaus, bibliotheken, dorpshuizen. Dit om inwoners zoveel mogelijk bekend te maken met het CJG in wording. Ook is de nieuwsbrief te vinden op dewolden.nl. De nieuwsbrief bestaat uit korte teksten en foto's.

Wethouder Liesbeth Koster: "Het CJG geeft antwoord op alle vragen over opgroeien en opvoeden. Iedereen met vragen over eten en groei, verlegenheid of agressie, drukke kinderen, seksualiteit of zwangerschap, over echtscheiding of puberteit kan bij het CJG binnenlopen. Naast informatie en advies heeft het CJG ook een signaalfunctie, zo leidt het mensen naar de juiste hulp en er vindt coördinatie van de zorg plaats. Het CJG is een netwerkorganisatie en het gaat vooral om samenwerking."

Waar is het CJG?
Medewerkers van het CJG werken vanuit de Boerhoorn in Zuidwolde en komen op alle plaatsen waar kinderen en jongeren zich bevinden. Zoals consultatiebureaus, scholen, locaties van Stichting Welzijn De Wolden.

Voor wie is het CJG?
Het CJG is er voor iedereen met vragen en problemen over opvoeden en opgroeien (met name voor (aanstaande) ouders, kinderen, jongeren en jongvolwassenen). Het heeft een vraagbaakfunctie voor vragen over opvoeding, de ontwikkeling en gezondheid van kinderen en jongeren van 0 - 23 jaar. Vragen als " Ik ben zestien en mag geen alcohol drinken als ik uitga. Vertrouwen mijn ouders me soms niet?'' of "Mijn zoontje van tien maanden kruipt nog niet. Ontwikkelt hij zich wel goed?" kunnen regelmatig aan de orde komen bij het CJG.

Verbetering samenwerking instellingen
Met de jeugd en gezinnen in De Wolden gaat het over het algemeen goed. Er zijn goede basisvoorzieningen aanwezig om jongeren in hun gezondheid en ontwikkeling te stimuleren, om ouders te ondersteunen bij de opvoeding en om problemen te voorkomen, te signaleren en aan te pakken. Toch valt er in de hulpverlening jeugd tussen wal en schip. Er kan meer worden gedaan om vroegtijdig problemen te signaleren en instanties kunnen beter met elkaar samenwerken. Het CJG draagt bij aan verbetering van de samenwerking tussen de diverse instellingen, professionals en vrijwilligers die werken met de jeugd en lost knelpunten op. Het CJG is geen nieuw instituut, maar bouwt voort op het goede dat al bestaat.