Ingezonden persbericht


Den Haag, 22 juni 2010

Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het niet meer melden van suïcidepatienten bij de Inspectie voor de gezondheidszorg


1. Is het waar dat GGZ instellingen als proef niet langer elke suïcidepatiënt hoeven te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg? Wat is uw mening over deze wijziging in de meldprocedure?


2. Op basis van welke onderzoeken of signalen is tot een wijziging in de meldprocedure besloten?


3. Zijn de patiënten en familieorganisaties voor het instellen van de proef geconsulteerd? Zo ja, wat is hun mening. Zo nee, waarom niet?


4. Kan aangegeven worden op welk onderzoek Bert van Raalte, waarnemend programmaleider ggz bij de IGZ, wijst als hij stelt: "Onderzoek heeft uitgewezen dat veel suïcides niet samenhangen met tekortkomingen in de zorg"?


5. Bestaat er volgens u ook onderzoek dat aantoont, of zijn er eerdere suïcidegevallen die aantonen, dat veel suïcides wel samenhangen met tekortkomingen in de zorg?


6. Op basis waarvan gaat de IGZ er van uit dat de geneesheer-directeuren van instellingen onderscheid kunnen maken tussen zelfdodingen die gezien kunnen worden als calamiteit en gevallen waarbij de behandeling "voldoende zorgvuldig en volgens geldende veldnormen is uitgevoerd"?


7. Bent u van mening dat bij een ernstige daad als suïcide, met alle gevolgen van dien voor de omgeving, een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak altijd vereist is?


8. Bent u het ons eens dat de kwaliteit van de GGZ-zorg op dit moment nog niet zo hoog is dat het niet nodig meer is om suïcide bij de IGZ te melden? Zo nee, waarom niet, zo ja bent u bereid deze proef onmiddellijk te stoppen?


9. Zijn de interne veiligheidssystemen overal dusdanig op orde, dat de instellingen van hun fouten blijven leren, zo ja, waar blijkt dat uit? Of trekt de inspectie zich door deze wijziging in de meldingsprocedure te vroeg terug?


10. Kunt u een overzicht geven van de meldingsprocedure in andere landen?


11. Hoe kan de IGZ precies controleren of instellingen te weinig melden?


12. Over cijfers en daadwerkelijke separaties in Nederland is nog steeds onduidelijkheid; kunt u garanderen dat de cijfers over suïcide of een poging daartoe wel kloppen?


13. Wat is de waarde van de proef, als de IGZ alleen de selectie controleert en instellingen dat van te voren ook weten?

Bron zorgvisie 10 en 18 juni