Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 22 juni 2010

Nestdrang van oeverzwaluw kost HBM veel geld

Het bedrijf Herman Buitelaar Machinehandel (HBM) loopt minstens 200.000 euro schade op omdat circa 25 oeverzwaluwen zich op een grote berg bouwzand hebben genesteld. In het broedseizoen mogen de vogels op geen enkele wijze worden gestoord. De bouw van het HBM-pand op het nieuwe bedrijventerrein Gouwe Park bij Gouda is daardoor met 3 maanden opgeschort.

HBM huurt momenteel twee locaties in de regio Rijngouwe en wil in de toekomst vanuit één pand werken. Het bloeiende familiebedrijf heeft daarom besloten te verhuizen naar het nieuwe bedrijventerrein Gouwe Park, dat in de oksel van rijkswegen A20 en A12 wordt aangelegd. Op 1 juni zou de eerste paal van de nieuwe HBM-vestiging de grond in gaan. Ingenieursbureau Witteveen en Bos, ingehuurd door het Bedrijvenschap Regio Gouda, was al volop bezig met egalisatie en bouwrijp maken van de grond. Maar op 25 mei heeft Witteveen en Bos de werkzaamheden opgeschort, omdat op een grote berg bouwzand circa 25 oeverzwaluwen hun nest hebben gebouwd. De Flora- en Faunawet verbiedt vogels in het broedseizoen te storen.

Boos
Marjolein Buitelaar, coördinator Bouw bij HBM, is boos. "Volgens planning zou de betonnen vloer van ons pand vóór de bouwvak worden gestort, zodat de vloer in de vakantieperiode kon uitharden. Nu de bouw drie maanden wordt uitgesteld lopen we minstens twee ton schade op." Buitelaar heeft aangeboden de boete van 16.000 euro te betalen, welke wordt opgelegd als de nesten worden verplaatst. Bedrijvenschap Regio Gouda heeft aangeboden om voor de vogels alternatieve zandbergen op de aangrenzende kavels te creëren. Die kavels zijn nog niet verkocht. Maar voorlopig wijst de overheid alle voorstellen af. Ze wil niet eens met het bedrijfsleven om de tafel.

"En dan moet je weten dat de oeverzwaluw in deze regio van nature niet voorkomt", aldus Buitelaar. "De medewerkers van Witteveen en Bos hadden direct actie moeten ondernemen toen zij zagen dat nestvorming plaatsvond, maar dat is niet gebeurd. We hebben enorme pech gehad. Dit soort vogels nestelt zich uitsluitend in steile zandwanden. Aanvankelijk had Witteveen en Bos het zand met een hoek van 45 graden gestort. Iemand - de dader ligt op het kerkhof - is gaan afgraven, waardoor een helling van 90 graden ontstond."

Lobby
Kaspar Karssen, voorzitter VNO-NCW Rijngouwe, vindt de toepassing van de Flora- en Faunawet buiten proportie. "Onbegrijpelijk dat in deze economisch zware tijd niemand openstaat voor een constructieve oplossing en een paar zwaluwen een bouwproject drie maanden kunnen stilleggen. We zouden in Nederland moeten afspreken dat vogelnesten verplaatst mogen worden in industriegebieden. Dat gebeurt op de start- en landingsbanen van Schiphol toch ook. Ik ga namens het bedrijfsleven lobbyen voor aanpassing van de wet, want dit gaat echt te ver!"
---