Gemeente Hoogeveen

Toelichting locoburgemeester Ton Bargeman tijdens raadsavond 22 juni

Afgelopen zaterdagmiddag zijn we na afloop van de wedstrijd Nederland - Japan geconfronteerd met ongeregeldheden op de rotonde Zuidwoldigerweg/Kinholtsweg/Schutlandenweg in de wijk De Weide. Enkele honderden jongeren hadden zich daar verzameld, waarbij de grenzen van het toelaatbare zijn overschreden. Daarmee was de openbare orde in het geding en greep de politie in. De politie hield 43 jongelui aan. Ze hebben allemaal een gebiedsverbod gekregen voor de rotonde en directe omgeving en het uitgaanscentrum van Hoogeveen. Ze mogen zich op die plaatsen niet vertonen twee uur voor en acht uur na alle WK-wedstrijden van Nederland.

Het WK is een fantastisch evenement en het Oranjegevoel is alom aanwezig. Dat er feestjes gebouwd worden is goed, het mag en het moet kunnen, ook in het openbaar gebied. Natuurlijk mogen jongeren uit hun dak gaan, zolang er maar geen overlast of vernielingen zijn. Daar ligt de grens.

Die grens is zaterdag duidelijk overschreden. De inzet van politie was in dit geval noodzakelijk. Aan die inzet is vorige week uitgebreid overleg voorafgegaan tussen de gemeente en de politie. Namens het college spreek ik mijn waardering voor de politie uit. Het politie-optreden was adequaat en verliep geheel volgens planning. De politie had de bestrijding van de ongeregeldheden onder strakke controle.

Het WK houdt Nederland in de ban. We leven naar alle wedstrijden van Oranje toe.
Aanstaande donderdagavond speelt Nederland weer een wedstrijd. En als er winst is, is dat reden voor een feestje. Thuis, in het cafe, of op straat. Maar laat het feest een feest zijn en laten we het veilig houden.

Het is de taak van de politie maar ook de gemeente ervoor te zorgen dat iedereen veilig over straat kan en niet hoeft te vrezen voor vernieling van zijn of haar eigendommen. Daarom zijn we voorbereid. Ook donderdag en in voorkomende gevallen daarna zullen wij onze verantwoordelijkheid nemen.

In een filmpje op ons eigen youtubekanaal heb ik ouders van kinderen met klem gevraagd om met hun kinderen in gesprek te gaan en ervoor te zorgen dat de jongeren uit de buurt blijven. Ook heb ik het publiek op het hart gedrukt de rotonde na afloop van de wedstrijd te mijden. Niet alleen voor hun eigen veiligheid, maar ook om raddraaiers de wind uit de zeilen te nemen. Zij kicken namelijk op kijkers, ze willen gezien worden. Maar ongeregeldheden zijn geen amusement!

Zoals al gezegd; laat het feest een feest zijn. Een veilig feest. Zonder ongeregeldheden. Ik hoop op een prachtige wedstrijd donderdag. Niet alleen in Zuid-Afrika, maar ook hier in Hoogeveen.

Toespraak locoburgemeester Ton Bargeman op de raadsavond van dinsdag 22 juni