Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

"Deelname van bewoners, bedrijven en organisaties van belang bij aanpak steden"

22-06-2010

Actieve participatie van bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn van cruciaal belang bij de aanpak van de problemen in de steden, evenals de samenwerking van het rijk met de steden. Dat is op initiatief van Nederland vastgesteld in de slotverklaring van de informele ministersconferentie over wonen op 20 en 21 juni in het Spaanse Toledo.

Tijdens de bijeenkomst van ministers die verantwoordelijk zijn voor stedelijke ontwikkeling stond de vraag centraal hoe, in tijden van crisis en grote toekomstige stedelijke opgaven, de steden ondersteund kunnen worden bij de aanpak ervan. In de slotverklaring is daarom opgenomen dat de steden een prominente plaats verdienen in het Europese cohesiebeleid.

De Nederlandse delegatie heeft een onderzoek gepresenteerd naar diverse ontwikkelingen in Europese lidstaten, onder meer de impact van de economische crisis op diverse woningmarkten. Later dit jaar volgt complete rapportage Europese vokshuisvestingsstatistieken, verzorgd door OTB/TU delft.

Belangrijk punt van gesprek was ook de rolverdeling en bevoegdheden tussen lidstaten en Europese Commissie op het terrein van wonen. Daarover is helder vastgelegd dat wonen een uitsluitende bevoegdheid is van de lidstaten. Het departement van VROM/WWI werd vertegenwoordigd door de directeur-generaal WWI Mark Frequin.