Stadsdeel Amsterdam Centrum



---

Geïntegreerde Voorziening Centrum

22 juni 2010

Een Geïntegreerde Voorziening (GV) biedt zorg en hulp aan Amsterdammers met ernstige psychiatrische en/of verslavingsproblemen. In totaal komen er vijf GV's in Amsterdam. In Zuidoost was er al een, nu is er ook een GV geopend in het centrum.

Op maandag 21 juni is de Geïntegreerde Voorziening Centrum geopend aan de Valckenierstraat 2. In deze Geïntegreerde Voorziening verlenen de Dienst Werk en Inkomen (DWI) en de Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GGD) zorg en hulp aan Amsterdammers met ernstige psychiatrische en/of verslavingsproblemen.

Omdat veel van deze mensen problemen hebben op meerdere terreinen, zoals inkomen, verslaving, schulden, psychische- en lichamelijke gezondheid en huisvesting, verbetert hun situatie sneller als de problemen in hun onderlinge samenhang worden bekeken en aangepakt. Cliënten komen voor hun afspraak of het spreekuur op de GV en gaan vervolgens weer weg. Er is geen dag- of nachtopvang.

Naast een vaste groep cliënten, kent de GV Centrum ook `dokter Valckenier'. Hier wordt (medische) zorg geboden aan mensen die nergens anders terecht kunnen. Deze functie zat van oudsher al in de Valckenierstraat en is nu ingevoegd bij de GV.

Rust in de buurt

Het is niet alleen voor de mensen die het betreft belangrijk dat zij goed worden geholpen, maar ook voor de stad. Als de leefsituatie van deze groep verbetert, verbetert de situatie namelijk ook op straat: daar is immers sprake van minder overlast. In Amsterdam Zuidoost, waar al een aantal jaren een GV staat, is de overlast op straat onder andere door de komst van de GV met 66% gedaald.

Om ervoor te zorgen dat omwonenden op de komst van de GV waren voorbereid en zij konden meedenken over de inpassing in hun buurt, is de komst van de GV Centrum besproken in een begeleidingscommissie. Deze bestaat uit omwonenden, vertegenwoordigers van de gemeentelijke diensten/uitvoerende instellingen, stadsdeel en politie.

De gemeente doet er alles aan om ervoor te zorgen dat er geen overlast rond de GV ontstaat. Er zijn ter plaatse beveiligers en detectiepoortjes. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat cliënten rond de voordeur hangen. Met de begeleidingscommissie wordt de leefbaarheid van de buurt in de gaten gehouden.

Ook is afgesproken dat er met de komst van de GV niet méér cliënten gebruik gaan maken van de medische zorgfunctie dan het aantal dat hier voorheen al kwam. De GV Centrum heeft ook een locatie aan de Sarphatistraat bij de particuliere zorginstelling Arkin. Ook op deze locatie komen niet meer cliënten dan daar al kwamen voor zorgverlening via Arkin. Op beide locaties blijft dus het aantal cliënten gelijk en wordt alleen de dienstverlening aan hen uitgebreid.

Vijf GV's in de stad

Er komen vijf GV's verspreid over de stad, zodat cliënten dicht in de buurt hulp en zorg kunnen krijgen. De GV Centrum is na Zuidoost de tweede locatie die nu is geopend.

De GV Centrum heeft circa 220 cliëntcontacten per dag, met in totaal ongeveer 130 cliënten (sommigen komen meerdere keren per dag). Zij komen voor medische zorg, of voor gesprekken over hun uitkering, dagbesteding of budgetbeheer.

Circa 50 cliënten komen voor medische heroïne, 70 voor methadon en 10 voor het dokter Valckenierspreekuur. Bij `dokter Valckenier' wordt (medische) zorg geboden aan mensen die nergens anders terecht kunnen, bijvoorbeeld niet-rechthebbenden en illegalen.

---