Königorgel geeft kleur aan koorklank


NIJMEGEN, 20100619 -- Stond vorige week tijdens het openingsconcert van de zomerconcertserie van de Nijmeegse Orgelkring het Königorgel zelf in het middelpunt, in het concert op dinsdag 22 juni speelt het een meer ondersteunende rol in de begeleiding van het Kamerkoor Mnemosyne o.l.v. Caroline Westgeest. Niets ten nadele van het Königorgel en de bespeelster Jetty Podt, want juist in de combinatie en in de afwisseling van orgelsolo en a capella koor versterken orgel- en koormuziek elkaar. De top van het kamerkoorrepertoire, toegankelijke 20ste-eeuwse muziek van Engelse en Franse componisten, is vanaf 20.30 in de Stevenskerk in Nijmegen te beluisteren.

"Spirituele verwennerij", zo vat Kamerkoor Mnemosyne de door haar te brengen muziek samen. "Het ingetogen Requiem van Herbert Howells voor koor a capella, het spetterende Magnificat in C van Charles Villiers Stanford dagen de akoestische mogelijkheden van de Stevenskerk tot in alle gradaties uit." En: "De uitgekiende akkoorden van Quatre Motets pour un Temps de Pénitence en Litanies à la Vierge noir van Francis Poulenc laten de luisteraar betoverd achter en vervolmaken het concert." Daarbij komt op orgel solo de Deuxième Fantaisie van Jehan Alain, een zeer interessante componist die veel te vroeg overleden is en een eerbetoon aan deze Jehan Alain gecomponeerd door Maurice Duruflé: Prélude et fugue sur le nom d'Alain, waarin de letters van de naam Alain in noten (adafa) het muzikale thema en gregoriaanse thema's uit de Litanie van Duruflés voorganger en inspirator Alain terugkomen.
"Een heel mooi programma met toegankelijke 20ste -eeuwse muziek. Allemaal topmuziek", zo overziet organist Jetty Podt het programma. "Het meest moderne werk is Paean van Kenneth Leighton, dat een beetje Strawinsky-achtig klinkt."
De keus is gevallen op louter Engelse en Franse composities. "Die hebben ieder hun eigen harmonieën en dus hun eigen sfeer", aldus Podt. "In de Engelse muziek vind je de invloed van de anglicaanse kerkmuziek terug en de Franse muziek is heel kleurrijk met mooie harmonieën en soms een dromerige sfeer."
Een topprogramma wordt pas echt top als ook topmusici voor de uitvoering zorgen. Kamerkoor Mnemosyne is in 2005 is het koor tijdens het Nederlands Koorfestival gelauwerd als het beste kamerkoor van Nederland. Kenmerkend zijn de bijzondere transparante en warme koorklank en de veelzijdige programmering. Organist Jetty Podt is als organist van de Stevenskerk vaste bespeler van het Königorgel en kent het instrument tot in het kleinste detail. Tevens brengt zij als dirigent van de vespercantorij Capella Cumerana koormuziek die vaak alleen op concerten is te beluisteren terug in de liturgische context. Vanwege deze combinatie van talenten weet zij orgelmuziek en koormuziek en muziek en tekst te verbinden en kan ze zo in beide een diepere laag naar boven halen.

In de zomerconcertserie 2010 zijn tot en met 7 september op alle dinsdagen behalve in de Vierdaagseweek concerten in de Sint Stevenskerk te beluisteren. Aanvang 20.30 uur, kosten ¤ 8,- of ¤ 7,- met korting. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Nijmeegse Orgelkring





ingezonden persbericht