Gemeente Grootegast


Raadsvergadering 22 juni 2010
Voorzittershamer


* De raad heeft een toelichting gekregen op de bevindingen van de accountant bij de Programmarekening 2009 (jaarrekening).


* De Programmarekening 2009 laat een batig saldo zien van ⬠990.270,-- (= 3,98 % van de omzet van de gemeente). De door het college voorgestelde besteding van dit batig saldo stuitte op onderdelen bij diverse fracties op verzet. Zij hebben aangegeven een deel van het overschot te willen bestemmen voor een toekomstige multi-functionele accommodatie in Kornhorn. Dat zou dan ten koste gaan van voorgestelde bestedingen ten behoeve van de aanleg van een parkeerplaats aan de Verbindingsweg te Opende en een reservering voor aanpassingen aan de huidige bibliotheek ten behoeve van het Dienstencentrum en het Centrum voor Jeugd en Gezin.
* In de raadsvergadering van 5 juli a.s. neemt de raad een besluit over de bestemming van het batig saldo. Het college van burgemeester en wethouders buigt zich over de standpunten en voorstellen van de fracties en komt mogelijk met een bijgesteld voorstel.

* De raad heeft een verzoek van Het Kinderkwartier om meer geld beschikbaar te stellen voor het peuterspeelzaalwerk afgewezen. Wel heeft de raad het college gevraagd in gesprek te gaan met de directie van Het Kinderkwartier over de wijze van financiering van en deelname aan het peuterspeelzaalwerk.

* De raad heeft het Verslag vergunningverlening en handhaving 2009 besproken. Daarbij is o.a. aandacht besteed aan handhavingsactiviteiten met betrekking tot het landschap. Het college is gevraagd een overzicht te geven van vergunningen voor nieuw aangeplante boomsingels.

* Het Burgerjaarverslag 2009 is door de raad met waardering ontvangen. Het verslag is te raadplegen op de gemeentelijke website.

* Een amendement van het raadslid Y. van der Velde (VZ2000) om de vergoeding voor raadsleden met 5% te korten is door de raad verworpen. De leden van de fracties van VZ2000 en PvdA stemden voor dit amendement, de leden van de fracties van CDA, VVD, ChristenUnie en Groen Links stemden tegen het amendement (5 voor, 10 tegen).