Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Màxima spreekt op bijeenkomst Financial Action Task Force

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden houdt woensdagmiddag 23 juni een toespraak op een bijeenkomst van de Financial Action Task Force (FATF) in Amsterdam. De Prinses spreekt in haar hoedanigheid als 'Special Advocate for Inclusive Finance for Development'.

De FATF is een internationaal samenwerkingsverband die standaarden vaststelt om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Voor een effectieve bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering is een hoge mate van toegang tot de financiële diensten sector noodzakelijk.

Nederland is tot 1 juli 2010 voorzitter van de FATF. Prioriteiten onder het Nederlands voorzitterschap zijn ondermeer het vergroten van de samenwerking met armere FATF-landen en het meer betrekken van het bedrijfsleven bij het werk van FATF. De organisatie werkt nauw samen met andere internationale organisaties als de VN, het IMF en de Wereldbank. Momenteel zijn 35 landen lid en zijn in totaal 183 landen bij de FATF betrokken.

De Prinses adviseert in haar functie als 'Special Advocate' Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken.