Rijksvoorlichtingsdienst

Anti-witwas/anti-terrorismefinancieringbijeenkomst in Amsterdam

Op woensdag 23 juni sluit Nederland haar voorzitterschap van de Financial Action Task Force (FATF) af met een bijeenkomst in Amsterdam. De FATF is de internationale organisatie voor bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering, die 20 jaar bestaat. De bijeenkomst vindt plaats aan de vooravond van de G20-top in Toronto op 26 en 27 juni.

De G20 heeft de FATF erkend als het leidende orgaan op haar vakgebied. Vorig jaar bij de top in Pittsburgh heeft de G20 de FATF diverse opdrachten gegeven, waaronder het publiceren van een lijst van landen met serieuze tekortkomingen in hun systemen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Deze lijst is onder Nederlands voorzitterschap tot stand gekomen. In de praktijk heeft deze tot gevolg dat het aantal financiële transacties met deze landen wordt teruggedrongen, ook in Nederland.

Recentelijk hebben de ministers van Financiën van de G20 bij hun bijeenkomst in Zuid-Korea de FATF opgeroepen meer aandacht te geven aan 'financial inclusion'. Het gaat daarbij om het evenwicht tussen een integer financieel systeem en toegang tot het financieel stelsel in ontwikkelingslanden. Tijdens de conferentie houdt Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima hier een toespraak over.

Nederland is tot 1 juli 2010 voorzitter van de FATF. De huidige Voorzitter van de FATF, Paul Vlaanderen, is op 23 juni beschikbaar voor het geven van een toelichting op de werkzaamheden van de FATF in het algemeen en de resultaten van het Nederlandse voorzitterschap specifiek.




RVD Mediafeed